Krátké zprávy z ZOH Peking 2022 – III.

Krátké zprávy: 5. 2. Peking 2022  na sněhu a ledě

 Nevydařená sobota manželů Paulových CURLINGU pokračuje. Po hladké porážce s Brity nestačili o několik hodin později ani na Švýcary, s nimiž prohráli 3:11.

České hokejistky zvládly i své druhé vystoupení na olympijských hrách. Švédsko porazily svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny 3:1 díky dvěma brankám Terezy Vanišové a jednoho gólu Kláry Hymlárové.

Indráčkovy ve skoku na lyžích doskákaly na konec třetí desítky.

Karolína Indráčková byla při olympijské premiéře českých reprezentantek osmadvacátá, její sestra Anežka třicátá. Třetí Češka Klára Ulrichová obsadila v prvním kole na hrách v Pekingu třiatřicátou příčku výkonem 70,5 metru a do druhého nepostoupila.

 

Českým biatlonistům první závod na olympijských hrách v Pekingu příliš nevyšel. Ve smíšené štafetě skončilo české kvarteto ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a MIchal Krčmář na 12. místě. Zlato slaví po dramatickém finiši Norové. Druzí byli Francouzi, pro bronz si dojela ruská sestava.

Martina Sáblíková ve svém prvním startu v RYCHLOBRUSLENÍ na olympiádě v Pekingu sedmou medaili ze ZOH zatím nezískala, v závodě na 3000 m dojela na 4. místě. 

Vyhrála Nizozemka Irene Schoutenová. Legendární Češka na bronzovou Isabelle Weidemannovou ztratila 1,7 vteřiny, stříbro brala Francesca Lollobrigidová z Itálie. Druhá Češka Nikola Zdráhalová obsadila 18. místo.

Prvním závodem byl pro běžecké lyžování skiatlon žen, při kterém závodnice absolvovaly kombinaci 7,5 km klasicky + 7,5 km volně. Na mimořádně náročné trati bojovaly také dvě české reprezentantky – Petra Hynčicová obsadila 26. místo, Petra Nováková byla 30.

 

Dva muži v hlavní soutěži skoky na lyžích. Z kvalifikace na středním můstku se probojoval z 19. místa Roman Koudelka a 22.  Čestmír Kožíšek.  Boje o medaile se rozběhnou zítra 6. 2. v pravé poledne.

Curleři prohráli s Velkou Británií. Český smíšený curlingový pár ve složení Tomáš a Zuzana Paulovi prohráli ve svém pátém zápase na turnaji s Velkou Británií 3:8. V sobotu je ještě čeká souboj se Švýcary.

Hokejový útočník David Krejčí je negativní a může se vrátit v Pekingu k týmu. Po pozitivním testu na koronavirus po příletu měl oba kontrolní odběry negativní.

Závěrečný trénink alpských lyžařů na nedělní olympijský závod ve sjezdu mužů byl zrušen, znemožnil ho vítr. Na novou sjezdovku „The Rock“ se vydali jen tři lyžaři, načež pořadatelé jízdy přerušili.

Šárka Pančochová skončila v kvalifikaci. Zvládla ve druhé kvalifikační jízdě slopestylu všechny tři raily, ale na prvním i druhém skoku si hrábla do sněhu, což znamená konec nadějí na postup. Třetí skok už jen projela a její výsledný bodový zisk v kvalifikaci je 25,51 bodu z první jízdy. V Pekingu bude ale Pančochová ještě soutěžit ve dvou disciplínách.

Mezi sportovci a členy týmů na olympijských hrách v Pekingu se objevilo dalších 25 pozitivních testů na koronavirus. Dvacet případů zachytily kontroly při příletu olympioniků, zbývajících pět odhalilo pravidelné testování ve vesnicích. Dalších 20 nakažených je mezi ostatními účastníky her, jako jsou například zástupci médií.

titulní foto : Nordic Focus Photo Agency

ZOH 2022 výsledky českých sportovců