Rekonstrukcí jednoho z „Bečovských lesních rybníků“ prospěly Lesy ČR krajině i chráněným rostlinám a živočichům

Třetí Bečovský rybník zrekonstruovaly na Karlovarsku asi tři kilometry východně od Bečova nad Teplou Lesy České republiky. Rybník nyní zadrží vodu, což prospěje okolním lesům i mnoha druhům chráněných rostlin a živočichů. Projekt za více než dva miliony korun podnik dokončil v rámci vlastního vodohospodářského programu VRACÍME VODU LESU.

Vracíme vodu lesu

„Rekonstruovali jsme hráz a postavili její bezpečnostní i nouzový přeliv. Lomový kámen opevnil návodní stranu hráze. Vodní plocha se také výrazně prosvětlila odkácením náletových dřevin z hráze, což prospělo chráněným rostlinám i živočichům,“ řekla Jana Kuttnerová ze Správy toků pro oblast povodí Ohře z Lesů ČR. V místě se vyskytuje například střevle potoční, ropucha obecná, čolek obecný, ještěrka živorodá, zevar nejmenší, skokan krátkonohý, rak říční a také řada evropsky významných druhů, jako je bublinatka menší, páskovec kroužkovaný, řeřišnice bahenní či rašeliník křivolistý. Kvůli nim vodohospodáři při úpravách nádrž neodbahňovali a koryto od bezpečnostního přelivu připravili k migraci. „Při odčerpávání vody z nádrže jsme přemístili chráněné živočichy do nádrže položené níže, odkud se vrátí v příštím roce,“ dodala Kuttnerová. 

Rekonstrukce třetího Bečovského rybníka

Rybník zabírá plochu 0,4 hektary. Dříve mohla mít hladina až 0,8 hektarů, ale postupně se plocha zmenšuje zanášením nádrže vodními makrofyty, jež přecházejí v mokřady a rašeliniště. Třetí Bečovský rybník leží na Bečovském potoce v CHKO Slavkovský les a chráněném území NATURA 2000, v evropsky významné lokalitě „Bečovské lesní rybníky“. Vede k němu zelená turistická značka na trase z Bečova nad Teplou do Českého Chloumku. Cestou lesem dojdou turisté ke Čtvrtému Bečovskému rybníku, který podnik rekonstruoval už dříve a u něhož doporučujeme příjemné posezení v krytém altánu.