Prožíváme královský rok – blíží se Dolňácké slavnosti

Dolňácké slavnosti písní a tanců, jedinečný festival slováckých zvyků a kultury, začínají v Hluku ve čtvrtek 30. 6. a potrvají do pondělí 4. 7. 2022. Jejich součástí bude též legendární Jízda králů, starobylý národopisný zvyk zapsaný na listinu světového dědictví UNESCO. Uskuteční se v neděli 3. 7. od brzkých ranních hodin. Hlucká Jízda králů je tak druhou ze tří, jež můžete letos vidět.

Dolňácké slavnosti písní a tanců v Hluku

„Jako královský by se mohl nazvat letošní rok,“ vysvětluje ředitelka Centrála cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová, „jednou za šest let se konají v jednom roce všechny tři jízdy králů: vlčnovská, hlucká a kunovská. Tuto letošní trojí vzácnost bychom podle těchto pravidel měli v jeden rok vidět opět až v létě 2028.“

Dolňácké slavnosti písní a tanců pořádané v Hluku jednou za tři roky se sedmdesátiletou tradicí probíhají souběžně s každoročním Slováckým festivalem dechových hudeb. Jsou neodmyslitelně spojeny nejen s Jízdou králů, ale rovněž s národními kroji. V době konání slavností žije celý Hluk několikadenním programem komponovaným pro široký okruh milovníků zpěvu, tance, dechovky, dobrého jídla, pití. Je to překrásná oslava slováckého živlu: folklóru a kultury. Hluk je sice spíše mladším slováckým městem, ale jeho historie je i tak přebohatá a sahající nejméně do 13. století.

Naprosto unikátní jízdu zdobného, barvami překypujícího průvodu, v němž maskován v ženském kroji jede i mladičký mlčící král, těžko s jakýmkoli zvykem či obřadem srovnávat. Tato nádherná podívaná reflektuje jednu z historických událostí, kdy skutečný král musel v převleku vyváznout z nebezpečné situace. Otázkou je, který. V této souvislosti se jako o předobrazu mluví o tajemném zmizení Svatopluka II. po tristní bitvě u Bratislavy v roce 907, o nenápadném návratu krále Václava z braniborského zajetí roku 1283 či krajově nejbližší a snad nejpravděpodobnější inspiraci: útěku krále Matyáše Korvína po prohrané bitvě u Uherského Brodu léta Páně 1469. Výklady odborníků se však různí.

Jako první je v kalendáři vlčnovská, ta již se uskutečnila na konci května. Druhá v pořadí je hlucká konaná v rámci Dolňáckých slavností, a konečně kunovská je v plánu (z důvodu opravy silnice) až v srpnu. Jízda králů byla vděčným tématem obrazů Joži Úprky. Galerie jeho děl se nachází v Jezuitské koleji na centrálním Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.