Městská policie používá mírnější opatření, v minulém roce strážníci střílet nemuseli

Příslušníci Městské policie hl. m. Prahy v loňském roce nemuseli ani jednou vystřelit ze služební zbraně proti osobě, pouze jedinkrát zazněl varovný výstřel do vzduchu. Hrozit namířenou zbraní museli celkem osmkrát, třikrát použili obušek a sedmnáctkrát slzný plyn či elektrický obušek. Vyplývá to ze zprávy Inspekce Městské policie hl. m. Prahy za rok 2023.

Využívání mírnějších oprávnění

Podle Inspekce Městské policie hl. m. Prahy strážníci při výkonu své činnosti využívají mírnějších oprávnění a k užití síly přistupují pouze v nezbytných, zákonem dovolených případech.

„Strážníci se významnou měrou podílejí na tom, že v Praze je bezpečno. Navíc, jak vyplývá z nové zprávy Inspekce Městské policie, děje se tak přiměřeným způsobem a v souladu se zákonem. Obojí vnímám jako dobrou zprávu,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Zpráva Inspekce Městské policie

Zpráva Inspekce Městské policie hl. m. Prahy za rok 2023 uvádí, že donucovací prostředky užili strážníci celkem ve 410 případech, a to nejvíce v Praze 1. Ani v jednom případě nebylo užití donucovacích prostředků vyhodnoceno jako neoprávněné.

Donucovací prostředky

Při zákrocích bylo využito více druhů donucovacích prostředků. Mezi nejčastěji používané patří hmaty, chvaty, údery a kopy, které strážníci použili 356krát, následované pouty, ty museli nasadit celkem 306 lidem. Užití donucovacích prostředků v roce 2023 se nijak výrazně nelišilo od předcházejících let 2021 a 2022. Rok 2020 byl výjimečný s ohledem na nedodržování vládních opatření v souvislosti s onemocněním covid-19, kdy platil nouzový stav.

Kontroly evidence a uložení zbraní

Inspekce se zaměřila také na kontroly evidence a uložení zbraní, orientační zkoušky na alkohol a jiné návykové látky. Prověřovala také stížnosti ze strany občanů, přičemž každý případ byl posouzen individuálně. Mezi nejnáročnější činnosti Inspekce patří zpracování stížnostních spisů, které svým obsahem mnohdy zasahují mimo vnitřní předpisy Městské policie a vyžadují odbornou erudici zpracovatelů i jejich vedoucích zaměstnanců.