Knižní prvotina známého herce , muzikanta a scénáristy

V nakladatelství BizBooks vychází kniha filmových povídek Kéž bys tu byla (399 Kč). Tento literární svět autora Bořka Slezáčka je plný lidí, kteří vedou na první pohled zcela všední životy. To ale neznamená, že nezanechali otisk v duších ostatních – právě naopak. Co se skrývá za osudy těch, které denně míjíme bez povšimnutí?

 

Stylový koktejl v úspěšném filmovém žánru komediálního dramatu neboli dramedy, přitažlivě převedený do beletristické podoby.

Příběhy obyčejných mužů a žen v neobyčejně čtivé sbírce povídek, plné hořkého humoru i neúprosné reality.

„Některé příběhy sice vycházejí z reálných postav, nebo příběhů, ale pak si žijí svým životem, který nemá s realitou nic společného,“ přiznává autor s tím, že něco je i naprosté fabulace.

foto : Edita Volková

V knize najdete celkem patnáct povídek a každá je zcela odlišná. „Snažil jsem se to udělat pestré, od krátkých po vysloveně dlouhé, některé postavené vlastně téměř na přímé řeči jako scénář, jiné zase úplně bez dialogu. Volil jsem vždycky formu, která  podle mne ten daný příběh nejlépe ponese,“ vysvětluje Slezáček.

Jedna povídka je téměř přesný popis jednoho jeho zážitku a jiná je vzpomínka na kamaráda.

„Týká se z dob dětství a dospívání. Nesu si to sebou celé ty roky a muselo to ven. Je tam samozřejmě zakleto pár lidí, kteří se poznají, ale opravdu posloužili jen jako rám k obrazu. Tak snad to přežijou. U některých si tím ale nejsem jistý,“ popisuje dále autor, který si prý plánoval, že se psaní bude věnovat na stáří. Ovšem covidová situace vše nakonec urychlila.

Již v minulosti participoval na pár scénářích a sám loni jednu divadelní hru napsal.

„Letos jsem navíc dokončil filmový scénář, který vychází právě z jedné z těchto povídek, která nese název „Narozeniny.“ V příštím roce by se mělo natáčet v režii Honzy Hřebejka.“

A proč vlastně nese název knihy Kéž bys tu byla? „Primárně je to název jedné z povídek, která s mou  osobou nemá nic společného, jako většina ostatních, ale zároveň je to odkaz na jedno album mých milovaných Pink Floyd, které v jiném příběhu a koneckonců i v mém životě hrálo důležitou roli, Wish You Were Here.“

 

foto : Edita Volková

    Bořek Slezáček (30.  května 1967, Ostrava)


Po gymnáziu vystudoval Technickou univerzitu a získal titul inženýra ekonomie. Od mládí se věnoval hudbě a divadlu. Po ukončení vysokoškolských studií pobýval několik let v zahraničí. V průběhu let vystřídal několik profesí, včetně dělnických. V současnosti se téměř výhradně věnuje herectví. Natáčí s tuzemskými i zahraničními produkcemi a účinkuje na několika pražských scénách, mimo jiné i v legendárním Činoherním klubu. Od jara letošního roku jej zde můžeme vídat jako Macduffa v Shakespearově dramatu Macbeth. S velkým ohlasem se například setkalo i jeho ztvárnění hlavy ruskojazyčné mafie v úspěšném seriálu ČT Devadesátky, kde stanul po boku právě svých kolegů z Činoherního klubu. V rámci tvůrčího psaní se doposud věnoval scenáristické tvorbě a příležitostně publicistice. Kéž bys tu byla (2022) je jeho knižní prvotina, která vznikala z valné části v období pandemie a je tak, dle slov autora, vlastně covidovým dítětem.

foto : Edita Volková