Klient ve svém bankovnictví zadá platbu a ta na účet příjemce dorazí do pár vteřin. Výhody okamžitých plateb využívají klienti Spořitelny již 4 roky

Právě v těchto dnech slaví okamžité platby od České spořitelny 4. narozeniny. Spořitelna v polovině listopadu 2018 jako první banka na trhu spustila režim okamžitých plateb, díky nimž mohli klienti v digitálním bankovnictví George postupně začít odesílat platby do ostatních bank v řádu několika vteřin. Nově se klientům při odeslání platby v bankovnictví George i na bankomatech Spořitelny zobrazí, že okamžitá platba dorazila na účet příjemce.

V současnosti režim okamžitých plateb umožňuje 12 bank v ČR, přičemž polovina ze všech odeslaných a přijatých plateb v okamžitém režimu je zpracována Českou spořitelnou. Nejčastěji klienti Spořitelny odesílají okamžité platby do jiné banky z mobilního telefonu (dvě třetiny klientů), jedna třetina je odesílá z internetového bankovnictví v počítači a necelé 3 % klientů z bankomatové sítě.

„Od samotného spuštění okamžitých plateb nemusí naši klienti pro rychlé posílání peněz nic nastavovat. George automaticky rozpozná, zda lze jednorázovou tuzemskou platbu poslat v režimu okamžitých plateb a pokud jiná banka režim okamžitých plateb podporuje, je na účet příjemce částka připsána takřka ihned. Jen za říjen 2022 jsme zpracovali přes pět milionů odchozích a přes dva miliony příchozích okamžitých plateb,” říká Tereza Vogalová, která má v České spořitelně na starost domácí platby a dodává: „Ke čtyřletému výročí od spuštění okamžitých plateb ve Spořitelně jsme pro naše klienty připravili jedno vylepšení, a to, že ihned po odeslání okamžité platby se klientům v bankovnictví George nebo na bankomatech – podle toho, odkud právě platbu zadávají, zobrazí i informace o tom, že platba právě dorazila na účet příjemce.” 

Česká spořitelna spustila okamžité platby pro jednorázové platby v listopadu 2018.

Tehdy v testovací fázi nabízela možnost okamžité platby v rámci stávající Expresní platby, která je zpoplatněna částkou 125 Kč. Od února 2019 jsou okamžité platby zpoplatněny stejnou cenou jako standardní platby. Klienti je tak mohou využívat zcela zdarma podle typu účtu klienta. Klienti Spořitelny mohou zdarma okamžité platby zasílat z více než 2,6 milionu účtů. Okamžité platby lze zasílat nejen z mobilního nebo internetového bankovnictví George, ale rovněž i z bankomatové sítě Spořitelny, kterou aktuálně tvoří 1 716 zařízení.