Kalendář Pirelli 2023 od Emmy Summerton byl představen v Miláně

 Kalendář Pirelli  rok 2023 dostal název Milostné dopisy múze. Letošní fotografka Emma Summerton ho představila v muzeu současného umění Pirelli HangarBicocca v Miláně. Australská fotografka věnovala 49. edici Kalendáře Pirelli „svým múzám“ – všem ženám, které ji provázely na cestě při hledání inspirace a důležitých životních rozhodnutích.

Emma Summerton je pátou ženou, která kalendář od jeho prvního vydání roku 1964 vytvořila. Jejími předchůdkyněmi byly v roce 1972 Sarah Moon, v roce 1989 Joyce Tenenson, v roce 2007 Inez Van Lamsveerde (z dua Inez a Vinoodh) a v letech 2000 a 2016 Annie Leibovitz. Letos se Emma Summerton spolu s režisérem Carlem Albertem Orecchiou postarala také o režii videa, které kalendář pro rok 2023 představuje.

Fascinující, inspirativní ženy a jejich povolání

„V kalendáři jsem se chtěla vrátit k etymologickému původu slova múza. Múza původně představovala zdroj, který nejen inspiroval, ale také disponoval talentem v oblasti literatury, vědy a umění,“ vysvětluje Emma Summerton. „Fascinují mě ženy, které dělají výjimečné, tvůrčí věci, ženy, které mě, počínaje mou matkou, inspirovaly po celý můj život a celou mou kariéru. Jsou to lidé, od kterých jsem se toho hodně naučila: spisovatelky, fotografky, básnířky, herečky a režisérky. Z těchto důvodů mě napadlo vzdát jim hold právě kalendářem a zinscenovat v něm svět, skrze který by se mohly představit.“

Emily Ratajkowski – SPISOVATELKA

Kalendář Pirelli 2023 přináší 28 snímků celkem 14 modelek

Všechny fotografie jsou ztvárněny ve snivém stylu, který je pro tvorbu Emmy Summerton charakteristický. Výběr modelek nebyl náhodný. Každá z nich má blízko k múze, kterou na scéně ztvárňuje. Fotografie vznikly v Londýně a New Yorku během června a července.

„Na mých snímcích není jasně vymezena hranice mezi rolí, kterou modelky hrají, a tím, kým skutečně jsou, vše se prolíná a vytváří snímky, které opěvují magický realismus,“ vysvětluje fotografka.

Například Guinevere Van Seenus je nejen supermodelka, ale také fotografka; Lauren Wasser je modelka, ale také sportovkyně; Ashley Graham, která v kalendáři ztvárňuje aktivistku, je zase známá pro svou podporou pozitivního přístupu k tělu; Precious Lee je vypravěčkou, protože ráda píše scénáře a příběhy.

Bella Hadid-THE SPRITE

V kalendáři po sobě následují tyto snímky:

  • Lila Moss – VĚŠTKYNĚ
  • Guinevere Van Seenus – FOTOGRAFKA
  • Adwoa Aboah – KRÁLOVNA
  • Karlie Kloss – VĚDKYNĚ
  • Sasha Pivovarova – MALÍŘKA
  • Lauren Wasser – ATLETKA
  • Emily Ratajkowski – SPISOVATELKA
  • Cara Delevingne – PERFORMERKA
  • Bella Hadid – VÍLA
  • Kaya Wilkins – HUDEBNICE
  • Precious Lee – VYPRAVĚČKA
  • He Cong – MUDRCOVNA
  • Adut Akech – LOVKYNĚ SNŮ
  • Ashley Graham – AKTIVISTKA

 

MILOSTNÉ DOPISY MÚZE:

KALENDÁŘ NA ROK 2023 V PŘÍBĚHU EMMY SUMMERTON

Když si tým Pirelli poprvé prohlédl katalog prací Emmy Summerton, zaujala ho její schopnost spojovat reálné a surrealistické a vytvářet tak moderní, okouzlující svět malířské stylizace. Když začala koncept svého projektu nastiňovat, čerpala inspiraci především ze svého vlastního portfolia a z uměleckých témat, ke kterým se v průběhu své umělecké kariéry obracela. Patří k nim surrealismus a magický realismus, krása a divoká příroda, láska ke květinám, větvím a síla zvířecí říše. A rovněž symbolika, kterou zaujímá v umění, poezii, hudbě a literatuře.

Emma v začátku přišla se směsí tematických útržků, které spolu zdánlivě nesouvisely, ale podle jejího názoru se vzájemně doplňovaly: šlo o témata, která v ní od dětství hluboce rezonovala. Za zmínku stojí zejména dílo Vali Myersové, bohémské Australanky, kterou objevila ještě na umělecké škole, a její pubertální posedlost Marilyn Monroe. K dalším inspiračním zdrojům patří písně další Australanky, zpěvačky Chrissy Amphlett, která se později stala Emminou přítelkyní, obraz italské herečky Monicy Vitti, ztracené v myšlenkách na ostrově s rozpuštěnými vlasy, který jí vždy připomínal její matku. Dále to byli surrealisté, například mexická malířka britského původu Leonora Carrington, jedna ze zakladatelek hnutí za osvobození žen, jejíž symbolická zobrazení Emmu vždy přitahovala. Se stejnou fascinací vnímala snové obrazy Mexičana Remedia Varo a Američanku Gertrude Abercrombie, která ve svých dílech často zobrazovala malé sovy a kočky.

Důvěru ve svou vlastní kreativitu Emma získala díky své matce, se kterou v dětství vyráběla vlastní oblečení. Důležitý vliv na ni měl i její dědeček, který ji inspiroval k jinému pohledu na svět. Pro ni a její sestry chystal projekce vlastních fotografií, nebo promítal své nejoblíbenější filmy, poslouchal s nimi hudbu či tančil na zahradě.

„Hodně z mé tendence vyprávět příběhy skrze vizualitu pochází od mého dědečka. Byla jsem divoké dítě a on mě, stejně jako moje matka, vždy velmi podporoval. Oba mi vštípili citový vztah ke zvířatům a přírodě, a proto zůstávají v mé tvorbě téměř vždy přítomni.“

Před zahájením focení se Emma sama sebe ptá: „Kdo je ta žena v mém příběhu?“ Je to totiž vždy ona, zejména její lidskost, co ji skutečně inspiruje. „Abyste ve druhých našli hloubku, musíte být zranitelní,“ říká. Kalendář v hledání odpovědí na otázky začíná slovy – „Kdo je ta žena, koho miluje, jak miluje?“ – Emma si v duchu představovala, kým by každá z žen mohla být. Nit, která by je všechny spojovala, ale stále chyběla. Označit je jako „múzy“ se jí proto stalo vhodným styčným bodem: všechny ženy před objektivem budou modelkami, ale také múzami. Každá z nich bude portrétována podle toho, jak se jeví světu, jak ji vidí oko fotografa.

Výchozím bodem pro Emminu myšlenku byla múza – fotografka, pro kterou vybrala Guinevere van Seenus. Dále přišla na řadu Sasha Pivovarova, modelka, ale také malířka. Pivovarovou si představila, jak kreslí na zdi v prostoru, který evokuje barevná a bohémská díla Valiho Myerse.

„Jsou tam smyčky a kruhy, které se spojují, protože Sasha stírá rozdíl mezi prací modelky a malováním, vytváří tak krásnou synergii,“ říká Emma Summerton.

Zbytek už do sebe zapadl sám. Modelka, herečka a hudebnice Cara Delevingne se stala performerkou, která navzdory všemu vždy vítězně vyjde ze svého fantastického vnitřního světa; Karlie Kloss je vědkyní, která ráda učí kódování ve futuristické krajině virtuální reality; Bella Hadid je vílou, která ze sebe odhaluje jen tolik, kolik chce, abyste věděli; Ashley Graham je aktivistkou, která odpočívající na pohovce září oblečená do brnění a vyzývavě hledí do kamery; Lauren Wasser je atletkou zobrazenou na pusté, téměř měsíční krajině jako mimozemská královna připravená k boji; Adut Akech je lovkyní snů ztělesňující poetický příběh svého života o vykoupení; Adwoa Aboah je královnou, jejíž klid a královské chování popírají její vnitřní boje, které snáší s elegancí Nefertiti; Lila Mossová je věštkyní, je mladá, ale svou moudrou duší spjatá se zemí; Emily Ratajkowski je spisovatelkou odrážející část své tváře v zrcadle, jako by se ptala: „Jaká si myslíš, že doopravdy jsem?“. Kaya Wilkins je hudebnicí, jejíž texty se inspirují havranem, je zobrazená v bohémském prostředí; Precious Lee je vypravěčkou, jejíž světy vypovídají o cestě, kterou vykresluje napříč všemi médii včetně filmu; He Cong je mudrcovnou vykreslenou ve svém vrozeném klidu a laskavosti.

Emma Summerton vždy usiluje o navázání osobní spolupráce se svými modely, vstupuje s nimi do širšího, hlubšího rozhovoru. Kalendář Pirelli 2023 je pro Emmu poctou jak tvůrčímu procesu, tak způsobu, jakým každá múza promlouvá ke všem společnému vláknu lidských emocí a inspirace.

 EMMA SUMMERTON

Životopis

Emma Summerton (nar. 1970) vystudovala Národní uměleckou školu v Sydney, kde studovala výtvarné umění s hlavním zaměřením na fotografii. V roce 1998 se přestěhovala do Londýna, kde pracovala jako asistentka umělkyně Fiony Banner a zároveň se vydala na dráhu fotografky.

Jejím prvním publikovaným módním editorialem byl příběh Self Portrait Polaroid, který nafotila pro časopis Dazed & Confused v roce 2005. Etablovala se jako jedna z nejtalentovanějších fotografek začínajících tvořit kolem roku 2000. Díky svým technickým dovednostem spojeným se smyslem pro detail a láskou k módě jsou její snímky velmi výrazné. Během své kariéry fotila téměř pro všechny tituly časopisu Vogue, v roce 2022 dosáhla významného milníku, kdy pro něj nafotila svou 50. obálku.

Práce Emmy Summerton jsou uznávané po celém světě. Se svým fotografickým studiem se etablovala především ve světě módy a umění.

Editorialy:

W Magazine, Vogue Italia, Vogue (US), Vogue UK, Vogue Germany, Vogue Japan, Vogue China, Vanity Fair, i-D, Pop, Dazed & Confused, Self Service, Purple, 10 Magazine, Heroine, Out Of Order, The Last Magazine.

Covery:

W Magazine – George Clooney, Nicole Kidman & Clive Owen.

Teen Vogue – Willow Smith, Kendall Jenner.

Glamour – Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Zendaya, GIRLS!

Vogue Australia – Selena Gomez, Cate Blanchett, Taylor Swift, Emilia Clark, Carey Mulligan, Naomi Watts, Cindy Crawford, Amanda Seyfried, Katy Perry, Dakota Johnson, Dakota Fanning.

Vogue Spagna – Alicia Vikander, Karli Kloss, Dakota Johnson.

Vogue Germania – Isabella Rossellini

Reklama:

Paul & Joe, Kate Spade, River Island, Topshop, Anna Sui, Burberry, Diane von Furstenburg, Dior, H&M, Jaeger, Max & Co, Miu Miu, Prada, Orla Kiely, Adeam, Agent Provocateur, Terry de Havilland, Violet Grey, Yves Saint Laurent, Scotch & Soda, No7, Warehouse.