Kajakářka Anežka Paloudová vicemistryní světa do 23 let, kanoista Petr Fuksa a deblkanoisté Jiří Minařík s Jiřím Zalubilem přidali bronz a stříbro

Čtyři medaile získali mladí rychlostní kanoisté na mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let. Ve starší věkové kategorii vybojovala kajakářka Anežka Paloudová stříbro na kilometrové trati. Bronzové medaile přidali kanoista Petr Fuksa a deblkanoisté Jiří Minařík a Jiří Zalubil.
Na medaili útočili také kajakáři Tomáš Sobíšek a Jakub Brabec na deblu, kteří dojeli čtvrtí. Juniorští závodníci Lukáš Hrábek a Václav Termer přidali na deblkajaku páté místo, stejně jako kajakářka Karolína Málková. Kanoisté Vojtěch Neradil s Adamem Rudolfem byli osmí.


Kajakářka Anežka Paloudová šla s odhodláním zajet dobrý závod už na start pětistovky, ve které ale skončila devátá.

„Pole bylo vyrovnané, fakt jsem se těšila. Byla mlha. Když jsem za sebou měla osmdesát metrů závodu, všimla jsem si, že projíždím chaluhami. Ty jsem pak táhla za sebou. Udělala jsem hloupost a řekla jsem si, že se s ostatními udržím. Jenže v polovině závodu mi došlo. Dojela jsem pětistovku zoufalá a nadávala jsem si, že jsem se nešetřila na kilák,“ líčila Paloudová.


Zhruba za hodinu a půl už ji ale čekalo finále na neolympijské kilometrové trati. „Ten čas mezi jsem probrečela. Když mi někdo řekl, že je mu to líto, co se stalo, rozplakala jsem se. Ještě na start kiláku jsem šla se slzami v očích,“ řekl bronzová medailistka z kilometru z letošního mistrovství Evropy do 23 let, jež v neděli pojede i finále na dvoustovce.


Kanoista Petr Fuksa přidal ke stříbru z mistrovství Evropy na olympijském kilometru světový bronz – první medaili z mistrovství světa.

„Jsem spokojený. Závod byl za mě super, podmínky parádní, nefoukal skoro žádný vítr. Vypálil jsem na startu, ale úplně se mi nepovedl, nicméně ostatní jsem dojel. Ke konci jsem brutálně vytuhnul, takže jsem rád, že je to aspoň bronz,“ řekl olympionik, který dojel za vítězným Němcem Adamem Moritzem a druhým Kanaďanem Connorem Fitzpatrickem.


Stříbrní a bronzoví deblkanoisté Jiří Minařík a Jiří Zalubil


Za italskou a ruskou posádkou projeli cílem deblkanoisté Jiří Minařík a Jiří Zalubil. Bronzovou medailí v kategorii do 23 let navázali na evropský juniorský titul. „Za mě je to super, jsem spokojený, že jsme po třech letech udělali trochu comeback a ukázali jsme po pauze, že máme na medaile,“ mínil Jiří Zalubil, který s parťákem Minaříkem po určitou dobu nejezdil vzhledem k věkovému rozdílu.


K bronzu z kilometru v neděli přidali stříbro na pětistovce, která se stává novou olympijskou disciplínou. „Říkal jsem, že bych si odsud chtěl odvézt aspoň jednu medaili. Stříbro z olympijské tratě, to je nad očekávání, víc jsme si věřili na kilometr,“ říkal Jiří Minařík.


Zdroj: Barbora Žehanová/kanoe.cz
Foto: kanoe.cz, FB rychlostní kanoistika