Kajakář Josef Dostál vymění na ME mistrovskou trať 500 metrů za 5000 metrů, sedne i do čtyřkajaku

Dostál z hlavních disciplín absolvuje pouze závod na 500 metrů ve čtyřkajaku, v jehož posádce vystřídá Jakuba Zavřela. Na singlu ho čeká velká mezinárodní premiéra na pětikilometrové trati.

Rychlostní kanoistika je letos součástí multisportovního evropského šampionátu v Mnichově, Pětinásobný mistr světa Dostál už byl před MS rozhodnutý, že své hlavní disciplíny na ME nepojede. „Dohodli jsme se dopředu s tím, že svoje touhy uspokojím na mistrovství světa, které je největším vrcholem. Pořád je forma, takže je to šance, aby se vyzkoušelo, jak můžu čtyřkajaku ve vrcholné formě pomoci,“ řekl na dnešní tiskové konferenci.

V posádce K4

Do čtyřkajaku usedne na sjetí až nyní těsně před ME, protože po dohodě s koordinátorem posádky Janem Štěrbou nechtěl narušovat přípravu čtveřice na světový šampionát.

„Tři zbývající kluci jsou sjetí dobře. Já si tam sednu na čtyři tréninky a pak rovnou odjíždíme na mistrovství Evropy,“ přiblížil Dostál.

Vytrvalostní závod na 5000 metrů

„Pojedu to poprvé, co jsem v dospělých, na mezinárodní úrovni. Dohodli jsme se s trenérem, že si vezmu starší loď, kdybych to o někoho rozbil, aby to nebyla škoda,“ uvedl. Vytrvalost by mu chybět neměla.

„V tréninku deset, patnáct kilometrů ujedeme. Bude dost záležet na taktice, koho píchnu pádlem do žeber, koho ohodím, abych se dokázal dostat dopředu,“ podotkl Dostál.

S novým trenérem už jel na MS

Pár týdnů před mistrovstvím světa Dostál oslovil Pavla Davídka protože potřeboval změnu a chystal se opustit po 10 letech trenéra Karla Leštinu.

„Prakticky ze dne na den jsem se musel přeorientovat z pozice fyzioterapeuta a závodníka na trenéra. První trénink jsem ani neměl stopky. Ještě mi něco schází do toho trenérského postavení,“ řekl Davídek, který byl Dostálovým dlouholetým parťákem. „Náš vztah je založen na něčem jiném než rolích závodník-trenér. Jsme dobří kamarádi a z toho vychází ten náš pracovní vztah,“ přiblížil kouč.

Foto: Iva Roháčková