Jízda legend nabídne program pro celou rodinu

Správa železnic v rámci oslav 20 let od svého vzniku připravila pro širokou veřejnost Jízdu legend, která se uskuteční v sobotu 3. června na Masarykově nádraží v Praze. Návštěvníci si budou moct zblízka prohlédnout unikátní vozidla, salonní vozy z expozice Národního technického muzea, soutěžit o ceny a vyzkoušet si jízdu drezínou. Dozví se také informace o výstavbě železnice na Letiště Václava Havla nebo o přípravě vysokorychlostních tratí. Součástí akce bude také výjezd zvláštní soupravy na Negrelliho viadukt.

Správa železnic vznikla přesně před 20 lety.

Jako dárek pro fanoušky železnice připravila Jízdu legend, na které se představí nejrůznější vozidla.

K vidění bude unikátní inspektorská drezína Tatra Kyklop, drezína Warszawa nebo lokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. Národní technické muzeum nabídne veřejnosti vůz arcivévody Františka Ferdinanda d’Este a také salonní vůz prezidenta republiky z roku 1968. Jednou z drezín se budou moct lidé také svézt po Masarykově nádraží, pokud správně odpoví na otázky vědomostního testu.

Lidé se na nástupišti Masarykova nádraží mezi 6. a 7. kolejí budou moct zeptat například na probíhající modernizaci trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště nebo na již projektované vysokorychlostní tratě:

„Komunikaci s veřejností vnímáme jako naši prioritu. Proto bude celý program spojen nejen se zábavou, ale také s informacemi o našich důležitých projektech. Jízda legend je zároveň pokračováním naší spolupráce s Národním technickým muzeem, díky které můžeme přiblížit nejen budoucnost, ale také minulost českých železnic,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Přeji Správě železnic k jejímu výročí hodně úspěchů a děkuji za výbornou spolupráci v oblasti uchovávání a připomínání železniční historie. Na akci Jízda legend představí Národní technické muzeum dva jedinečné salonní vozy z různých historických období ze svých sbírek. Salonní vůz Františka Ferdinanda d’Este a salonní vůz Svoboda budou zařazené ve zvláštní soupravě mimořádně k vidění při jízdě po Negrelliho viaduktu a budou vystaveny na Masarykově nádraží,“ dodává generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Jízda legend bude spojena také se soutěžemi na sociálních sítích. Nejlepší fotografie soupravy na viaduktu budou odměněny dárky z kolekce Správy železnic. Absolutní vítězové získají navíc ještě čestné vstupenky pro dvě osoby do Národního technického muzea.

Program akce:

  • 00 Zahájení
  • 30–11.00 Výjezd soupravy na Negrelliho viadukt
  • 00 Konec akce