Jak ušetřit na energiích?

Současná situace s cenami energií má na mnohé podnikatele přímo zničující následky. Podniky zdražují nebo dokonce rovnou zavírají a ti ostatní mají minimálně obavy, jak dlouho ještě nárůst cen na všech frontách vydrží. Zjistěte, kde můžete v současné situaci ušetřit a jak energetickou krizi co nejlépe zvládnout.

Základem je finanční rezerva

Samotné šetření je samozřejmě ideální formou, jak za energie nenechat majlant. Přesto je vhodné mít dostatečnou finanční rezervu na jakékoliv nečekané výdaje – včetně těch na energiích. S rezervou vám může pomoci například služba Cashbot, se kterou snadno vyrovnáte své cash flow. Navíc vám po registraci umožní zažádat si o rezervu, čímž získáte možnost čerpat peníze navíc v okamžiku, kdy tato potřeba nastane. Tím získáte jistotu, že budete mít v jakékoliv situaci kam sáhnout – a za pouhou aktivní možnost čerpání rezervy nezaplatíte ani korunu.

Ale teď už se pojďme podívat na samotné kroky, jak ušetřit přímo na energiích.

Máte ve firmě pravidla pro úsporu?

Úplným základem je šetření v rámci společnosti. Roky, kdy jsme nemuseli o každém výdaji, zapnutém počítači nebo zhasínání a používání firemních aut jsou na nějakou dobu pryč. To musíte naučit jak sebe, tak své zaměstnance.

Pomoci vám mohou pevná pravidla, která vedou k dlouhodobé úspoře. Pokud na počítačích přes noc nic důležitého neběží, trvejte na tom, aby zaměstnanci počítač při odchodu ze zaměstnání vypínali. To samé platí i o světlech, ve kterých byste měli mít zásadně úsporné žárovky.

Dalším krokem, který může vést k výrazným úsporám je snížení teploty v kancelářích. Často stačí snížení o pouhý stupeň, aby byla úspora ve vyúčtování viditelná.

Stejně tak se pokuste omezit používání firemních aut. MHD je levnější a ve větších městech často i rychlejší způsob přepravy, pokud jsou tak zaměstnanci zvyklí jezdit služebním autem i na oběd, pokuste se toto plýtvání omezit.

Zjistěte, na co máte nárok

Podívejte, zda nemáte nárok na dotace od Vlády nebo EU. Dodavatelé energií také mohou v některých případech proplácet například část pořizovacích nákladu na úspornější zařízení. Vláda a EU pak mohou pomoci například se zateplením budovy a podobně. Prozkoumejte veškeré možnosti, které mohou vést k dlouhodobým úsporám.

Ceny energií jsou dnes strašákem téměř pro každého. Pokud však začnete řešit potřebná opatření včas, můžete předejít nejhoršímu.