Investiční byt na dluh: Víme, kdy se vám vyplatí!

Chtěli byste koupit byt jako investici, ale nemáte dostatek vlastních financí? Pak pravděpodobně přemýšlíte o hypotéce. V takovém případě je ale důležité dopředu důkladně promyslet, jestli se vám taková koupě skutečně vyplatí.

 

Hypotéka na investiční nemovitost

Dobrá zpráva je, že banka vám půjčí peníze i na nemovitost, ve které neplánujete sami bydlet. Tedy na byt, dům, chatu nebo komerční objekt, který bude od začátku sloužit k pronájmu. Můžete si vzít úvěr dokonce na stavbu a rekonstrukci nemovitosti, kterou budete pronajímat.

Myslete ale na to, že hypotéka na investiční nemovitost bývá o něco dražší než klasický úvěr na bydlení. Jinak ale platí obdobné podmínky – musíte složit minimálně 20 % ceny nemovitosti z vlastních prostředků.

Byt jako investice: pokryje vám nájem hypotéku?

Samozřejmě záleží, na jak velkou část bytu si plánujete hypotéku brát. Pokud chcete z vlastních zdrojů pokrýt jen 20 % ceny nemovitosti a zbytek doplatit pomocí hypotéky, situace nebude právě výhodná. Má to dva zásadní důvody:

  • Prodejní ceny bytů rostou rychleji než nájmy. Že by vám tedy nájem pokryl celou splátku hypotéky, je tak aktuálně spíš zbožné přání než realita. Nehledě na to, že ten nájem vám může kdykoli vypadnout.
  • Úrokové sazby hypoték se v současnosti pohybují opravdu vysoko. Velmi těžko tak budete bojovat s inflací, která se také stále drží na poměrně nelichotivých číslech.

Pozor: Nezapomínejte navíc, že i o investiční byt je potřeba se starat. Čas od času tak přijdou větší nebo menší opravy. A to vše stojí jak peníze, tak váš čas.

Investiční nemovitost bez hypotéky

Jiná situace nastává v případě, že zaplatíte většinu hodnoty investiční nemovitosti ze svého a na malý zbytek si půjčíte. Nebo jestliže máte dostatek financí na koupi celého bytu bez potřeby úvěru. Pak o takové investici klidně uvažujte.

Očekává se, že ceny bytů v dohledné době ještě porostou, takže se vám investice pravděpodobně zhodnotí.

Tip: Investici do nemovitostí odborníci hodnotí jako méně rizikovou než do fondů. Byt vám totiž zůstane a nebude podléhat trhu s investicemi.

Kde koupit byt na investici

Pokud vám nezáleží na tom, v jaké lokalitě investiční byt koupíte, je to určitě velká výhoda. Ideálně zapomeňte na největší česká města, kde ceny nemovitostí za poslední roky vystřelily do závratných výšin. Investiční byt v Praze aktuálně není výhodný nápad. Podobně je na tom i Brno. Například v Ostravě je to o něco lepší, ale ani tam to není úplně růžové.

Místo toho se poohlédněte po bytech ve městech, jako je Chomutov, Most, Ústí nad Labem, Česká Lípa nebo Karviná. Prodejní ceny tady nejsou až tak vysoké a dosáhnete lepšího ročního zhodnocení.

 

Titulní foto : Zdroj: https://unsplash.com/photos/white-and-red-wooden-house-miniature-on-brown-table-rgJ1J8SDEAY