Intenzivní déšť navýšil hladiny řek i výjezdy hasičů

Intenzivní srážky zaměstnávají hasiče již od nočních hodin. V průběhu noci jsme řešili přes 200 událostí. Jednalo se převážně o monitory toků, nejvíc v kraji Moravskoslezském, Pardubickém a Zlínském.

Během dne počet událostí, ke kterým museli hasiči vyjet, rychle roste.

K 15. hodině je jich už 900. Nejvíc zasaženými kraji jsou kraj Moravskoslezský, Zlínský, Pardubický a Olomoucký.

Většina zásahů je spojena s čerpáním vody ze sklepů a jiných objektů. Odčerpáváme také laguny ze silnic a čistíme propustě nebo stavidla. Na některých místech stavíme protipovodňové zábrany či instalujeme pytle s pískem. Protipovodňové hráze stavíme například na řece Bečvě. V Přerově stavěli hasiči mobilní hrazení a nasazovali velkokapacitní čerpadlo.

V menší míře odstraňujeme popadané stromy a větve. Neustále monitorujeme vzestupy hladin vodních toků a jsme součástí krizových štábů obcí, kde již povodňový stupeň na některém vodním toku dosáhl III. stupně.

Takto popisuje situaci v nejvíc zasaženém Moravskoslezském kraji zastupující tiskový mluvčí ppor. Jakub Kozák:

„Profesionální i dobrovolné jednotky se průběžně zapojují především do čerpání vody – jak ze sklepů, tak z lagun, které postupně ohrožují objekty či silnice. Ve Frýdku-Místku například hasiči uvolnili ucpaný propustek, který zabraňoval odtoku vody z dálnice D56. Zásahy jsou v převážné většině spojeny s výše zmíněným čerpáním vody. Na několika místech v kraji hasiči preventivně staví hráze z pytlů s pískem pro usměrnění přitékající vody – děje se tak například v Odrách na Novojičínsku nebo ve Štítině na Opavsku. U žádného zásahu neevidujeme zranění či výrazně vysokou škodu nebo komplikaci při provádění záchranných a likvidačních prací. Nejvíce zasaženy byly okresy Opava a Nový Jičín.“

Také ve Zlínském kraji vyjíždějí hasiči nejčastěji  k odčerpáváním vody z objektů. Nejvíc takových událostí je na Vsetínsku.

Především hasiči odčerpávají vodu ze zatopených sklepů, kotelen, čistí ucpané propustky nebo odstraňují kusy stromů, unášené vodou, které se zachytily pod mosty. K odstranění klád vyjeli i například profesionální hasiči z Uherského Hradiště, kteří v místní části Míkovice odstraňují pod mostem zaseklé kmeny stromů.“ doplňuje por. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

 


pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR