Hortus Magicus 2018 v Květné zahradě v Kroměříži

HORTUS MAGICUS nadchne dospělé i děti.

Termín konání Hortus Magicus:

od čtvrtka 9. až do neděle 12. srpna 2018

Květná zahrada se vrátí do 17. století – období svého vzniku Tehdejší atmosféru vykouzlí řada hudebních i divadelních představení a také autentický barokní ohňostroj. Napříč Libosadem ožijí bájné příběhy o krásném Hyakinthovi, únosu Európy, proměnách nymfy Syrinx a dalších mýtických postavách, které přinesou mnohá překvapení a obohatí vaši představivost. V nádherných historických kostýmech se i tentokrát budete moci procházet dokonale vyzdobenou Květnou zahradou, okouzlí vás také floristické exhibice. Vyprávění, pohádky a spousta her i zábavy čekají na ty nejmenší návštěvníky.

Hortus Magicus 2018

Spojení jedinečné architektury Květné zahrady s živou kulturou mnoha žánrů umožní návštěvníkům bez rozdílu věku vnímat krásu dobové hudby, tance, divadla, zahradního umění, architektury, nápaditost aranžování květin, doprovodných stylových her i barokní imaginace.

Nebude chybět ani nepřeberné množství her a soutěží pro děti, stejně tak se můžete těšit na oblíbené pohádky, workshopy i dílničky pro nejmenší.



Adresa:

Květná zahrada

Generála Svobody 1192

Kroměříž

Více informací naleznete ZDE

Květná zahrada

Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Jde o přechod od pozdně renesančních italských zahrad k zahradám barokně klasicistním francouzského typu, jako je například ta ve Versailles. Dnes patří Květná zahrada mezi nejvýznamnější zahradní památky.

Květná zahrada je osovou zahradou založenou v roce 1665 na půdorysu protáhlého obdélníku o rozměrech 300 x 485 metrů s množstvím geometricky stříhané zeleně a květinových ornamentů. Rafinovaná symetrie a perspektiva vás vede zahradou jako mytickým labyrintem, ve kterém objevujete originální architekturu, sochařská díla, bludiště, vodní prvky a zahradní umění.

V samém srdci květnice byl mezi léty 16661668 podle projektu Giovanního Pietra Tencally vystavěn osmiboký  centrálně orientovaný pavilon Rotunda. Její interiér je bohatě a důmyslně zdobený nejen mytologickými výjevy s náměty Ovidiových proměn, ale také detaily vytvářejícími silnou iluzivní a emotivní atmosféru okny s různobarevnými skly, mozaikovou podlahou sestavenou z drobných oblázků a především grotty dekorované tufem a lasturami. Centrální prostor pavilonu doplňuje Foucaultovo kyvadlo, které bylo instalováno roku 1908 z iniciativy kroměřížského gymnazijního profesora Františka Nábělka, a jehož pohyb demonstruje zemskou rotaci.

Rotunda je celeročně přístupná pouze s průvodcem. V rámci návštěvnické sezony jsou prohlídky realizovány v pravidelných časovýc intervalech.

Zdroj: https://www.zamek-kromeriz.cz/