Historický úspěch českého fourcrossu: Slavík i Hájková mají titul!

Česko potvrdilo, že je fourcrossovou velmocí. Tomáš Slavík a Michaela Hájková nenašli na mistrovství světa v italském Val di Sole přemožitele a oba získali zlaté medaile i duhoví dresy šampiónů!Zatímco pro zkušeného Slavíka jde už o třetí titul v kariéře (předtím triumfoval v letech 2010 a 2014), Hájková se dočkala poprvé a navázala na zlata Romany Labounkové z let 2018 a 2019, která už kariéru ukončila.

„Je to historický úspěch. Mistry světa už jsme několikrát měli, ale dva najednou ještě nikdy,“ řeklreprezentační trenér Milan Suchomel. „Tomáš je po nemoci, po každé jízdě byl úplně vyřízenej…Vypadalo to, že už další nedojede. Ale zvládl to fantasticky,“ přiznal trenér.

Zkušený Slavík zajel v kvalifikaci třetí čas. „Byla to změna. Celých šest let, kdy jsem byl vždycky superfit, jsem kvaldy vyhrával a byl jsem ten, koho ostatní naháněli. Teď se já stal tím lovcem,“ řekl Slavík.

Před pár týdny prodělal Covid 19, takže jeho příprava vzala za své. „Dost mě to semlelo. Věděl jsem,že je moje tělo na prd… První jízdy jsem se snažil šetřit, ale myslel jsem si, že každou chvíli vypadnu.
Na startu jsem měl 155 tepů a nebylo to vůbec dobrý. Když jsem ale zjistil, že los na finále není tak špatnej, řekl jsem si, že se musím zmáčknout,“ líčil 34letý borec po závodě.
„Nejel jsem žádnou jízdu na jistotu, dal jsem do toho všechno. Posledních 50 metrů ve finále pro mě bylo nekonečných, přišlo mi, že to jedu snad hodinu… Chtěl jsem se rozbrečet, bylo to pro mě
absolutně nečekaný a jsem strašně šťastnej a dojatej,“ sypal ze nejúspěšnější český fourcrossařv historii.

Mezi ženami slavila nečekaný titul Michaela Hájková. „Před dvěma lety byla Míša můj tip na nástupkyni Romany Labounkové a jsem moc rád, že ten tip vyšel,“ uvedl reprezentační trenér.
Hájková měla v kvalifikaci defekt. „Proto jsem neměla pořádné srovnání se soupeřkami a nevěděla jsem, jak na tom jsou,“ líčila šampiónka. Samotný závod jí však vyšel skvěle a neustále postupovala. Ve finále si hned po startu vybojovala první místo a udržela ho až do cíle.

„Je to neuvěřitelné, vůbec nemám slov. Největší úspěch mojí kariéry. Absolutně jsem to nečekala,“ přiznala Hájková.

zdroj : ČSC