Hesla na podporu hnutí BLM na olympijském oblečení nebudou. MOV zakázal i to

Po vydání prohlášení Mezinárodního olympijského výboru, které připomíná, že je i nadále zakázáno sportovcům na pódiích, stadionech a během medailových ceremoniálů předvádění jakýchkoli politických gest, včetně poklekávání či zvedání pěsti na podporu rasové rovnosti, je nyní zakázán i projev podpory hnutí BLM na oblečení.

MOV účastníkům her v Tokiu původně dovoloval vyjádřit postoj formou hesel na oděvech, nyní se zdá, že ani to nebude sportovcům umožněno. Politika zkrátka do sportu nepatří a úředníci to tímto výrokem jasně potvrdili.

Někteří z řad oficiálních pořadatelů olympijských her v Tokiu tvrdí, že slogany hnutí „Black Lives Matter“ budou povoleny alespoň v některých případech, jako na tiskových konferencích, během rozhovorů a na týmových setkáních.

Politická gesta do sportu nepatří

Toto nařízení i nadále budou muset respektovat účastníci olympiády v Tokiu 2021. Mezinárodní olympijský výbor dlouhodobě zakazuje sportovcům na pódiích, na stadionech a během medailových ceremoniálů politická gesta, týká se to i poklekávání nebo zvedání pěsti na podporu rasové rovnosti.

Pravidlo 50 Mezinárodního olympijského výboru zakazuje „demonstraci jakékoliv politické, náboženské nebo rasové propagandy“.

Pokud budou chtít účastníci protestovat při oficiálních ceremoniálech, budou potrestáni!

O jaký trest půjde však zatím není jasné. MOV říká, že situace bude posuzována případ od případu.

 

Zdroj: ČTK

Foto: FB Tokyo2020