FIA dokončila revizi podle finančních předpisů FIA Formule 1 pro rok 2021

  • Devět týmů potvrzeno v rámci úrovně nákladového stropu pro rok 2021
  • Aston Martin v procedurálním porušení
  • Red Bull Racing v procedurálních a menších přestupcích

 

FIA potvrzuje, že její Správa nákladových stropů nyní dokončila revizi Reporting Documentation předložených každým soutěžícím, který se zúčastnil Mistrovství světa FIA Formule 1 2021 s ohledem na reportovací období 2021 končící 31. prosince 2021.

 

FIA Cost Cap Administration vydala osvědčení o shodě sedmi z deseti soutěžících:

 

  • Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team je považován za tým, který procesně porušuje finanční předpisy;
  • Oracle Red Bull Racing je považován za procesní porušení a menší porušení finančních předpisů
  • Williams Racing dodržel finanční předpisy, pokud jde o ohlašovací období 2021, s výjimkou předchozího procesního porušení, v souvislosti s nímž Správa Cost Cap uzavřela ABA s Williamsem v květnu 2022. Toto procesní porušení poté Williams napravil v roce včasným, kooperativním a transparentním způsobem.

Přezkoumání předložené reportovací dokumentace bylo intenzivním a důkladným procesem a všichni konkurenti vyjádřili svou plnou podporu při poskytování požadovaných informací pro posouzení jejich finanční situace během tohoto prvního roku finančního nařízení. FIA Cost Cap Administration poznamenává, že všichni soutěžící jednali vždy v duchu dobré víry a spolupráce během celého procesu. 

FIA by také chtěla poznamenat, že s ohledem na tento první rok uplatňování Finančních předpisů byl zásah FIA Cost Cap Administration omezen na přezkoumání podání předložených soutěžícími a že nebylo zahájeno žádné úplné formální vyšetřování. 

FIA Cost Cap Administration v současné době určuje vhodný postup, který je třeba podniknout podle finančních předpisů s ohledem na Aston Martin a Red Bull a další informace budou sděleny v souladu s předpisy.


 

Finanční pravidla byla zavedena do mistrovství světa FIA Formule 1 od sezóny 2021 po jednomyslném schválení soutěžícími. Záměrem finančních předpisů je omezit výdaje na mistrovství, aby byla zajištěna dlouhodobá životaschopnost šampionátu a podpořila se konvergence ve výkonnosti mezi soutěžícími, čímž by se vytvořily vzrušující závody. Předpisy jsou velmi složité a odrážejí složitost sportu jako celku. Proces, při kterém jsou návrhy soutěžících kontrolovány FIA Cost Cap Administration, vyžaduje značné množství práce, která byla provedena v době předpokládané FIA. To je analogické časovému rámci v jiných velkých sportovních soutěžích. Správa nákladového stropu je odpovědná za správu, sledování souladu s finančními nařízeními, vyšetřování případů podezření na nedodržování prostřednictvím procesu auditu nebo zahájením úplného vyšetřování, pokud to považuje za oprávněné, a přijímání příslušných donucovacích opatření v souvislosti s jakýmkoli údajným porušením.Správa nákladového stropu má několik možností, když řeší údajné porušení finančních předpisů. Pokud to bude považováno za vhodné, může uzavřít urovnání označované jako Accepted Breach Agreement (ABA) s dotčeným konkurentem v případě porušení procedurálního nebo menšího překročení výdajů, nebo, pokud nelze dosáhnout dohody nebo to Správa nákladového stropu uváží. vhodnější, může případ postoupit Cost Cap Adjudication Panel. V případě údajného porušení většího překročení výdajů musí Správa Cost Cap postoupit případ Cost Cap Adjudication Panel. Panel Cost Cap Adjudication Panel se skládá z panelu šesti až dvanácti rozhodčích zvolených Valným shromážděním FIA v souladu se Stanovami FIA z kandidátů navržených buď členskými sportovními asociacemi FIA oprávněnými volit, nebo skupinou ne méně než pěti F1. Týmy.

 

Procedurální porušení může mít za následek finanční postihy a/nebo menší sportovní tresty (v případě přitěžujících faktorů), jak je podrobně uvedeno ve finančním nařízení. Menší porušení překročení (<5% Cost Cap) může mít za následek finanční sankce a/nebo menší sportovní sankce. Pouze porušení překročení nákladů (>5 % Cost Cap), pokud bude potvrzeno před porotou pro hodnocení Cost Cap, bude mít za následek povinné odečtení bodů z Mistrovství konstruktérů a může mít za následek dodatečné finanční pokuty a/nebo hmotné sportovní tresty. 

Klikněte sem a přečtěte si finanční nařízení v plném znění.

 

zdroj : FIA

Výsledky Grand prix Formula 1 – 2021