Fernando Alonso získal zpět své třetí místo v Grand Prix Saúdské Arábie 2023

Alonso  v  úvodních  kolech  krátce vedl, ale  brzy dostal pětisekundovou penalizaci  za  to, že se dostal mimo místo  na startovním roštu.        Dvojnásobný šampion však poté dostal další 10sekundovou penalizaci za nesprávný výkon první penalizace, což ho vyřadilo  z  pódiových pozic a povýšil George Russella z Mercedesu na 3. místo.

 Stewardi původně  rozhodli, že kvůli tomu,  že  se zadní zvedák dotkl vozu před  uplynutím pěti  sekund, nebyla  penalizace  správně odpykána.

 

 FIA  však nyní své  rozhodnutí změnila a zveřejnila dokument, který  uvádí,  že Aston Martin předložil dopis s žádostí o přezkoumání 10 sekundové penalizace.

  „Na podporu  petice za přezkum byl stewardům ukázán zápis z posledního zasedání SAC a video důkazy o 7 různých případech,  kdy se  auta dotkla  zvedáku během služby  podobný  trest jako   vůz  č.  14, aniž by byl penalizován.

        „Tým jasně uvedl,  že údajná reprezentace  dohody mezi FIA a týmy, která  se jakkoliv dotýká vozu, včetně zvedáku, by představovalo „práci“ na    vozidle      ve smyslu čl.  54 odst. 4 písm. c)  Sportovního řádu, bylo nesprávné,   a proto  základem  stewardů“  

 

Rozhodnutí bylo špatné.

„S ohledem  na petici   museli   správci rozhodnout,  zda  byl objeven „významný a relevantní nový prvek, který nebyl stranám k dispozici  žádost o  přezkum  v době  vydání dotyčného rozhodnutí“.  Pokud by   takový  prvek (prvky)  existoval, pak   by stevardi  museli zvážit, zda  je třeba  rozhodnutí nějakým způsobem změnit.

 „Po přezkoumání   předložených videodůkazů  a  po vyslechnutí zástupce týmu  Aston Martin a   příslušných členů FIA  komisaři rozhodli,  že  existují  významné a relevantní nové  důkazy požadované podle článku 14.1.1 pro zahájení přezkumu   rozhodnutí, zejména videodůkazy  a   ústní důkazy  od   týmu a od   FIA. Bylo nám jasné, že podstata původního rozhodnutí, tedy představa  existence dohody, byla  zpochybněna novým důkazem.

Proto jsme přistoupili k projednání podstaty žádosti o přezkoumání.

Po přezkoumání nových důkazů jsme dospěli k závěru, že neexistuje žádná jasná dohoda, jak bylo dříve navrženo sportovním komisařům, na kterou by se dalo spolehnout při určení, že se strany dohodly, že zvedák který se dotknul auta by znamenalo pracovat na autě.

“  Za těchto okolností jsme  se domnívali,  že naše původní rozhodnutí uložit penalizaci vozu č. 14 musí být zrušeno a podle toho jsme tak  učinili.“

Alonso si tak udržel třetí místo  z Džiddy a 100. umístění na  stupních vítězů  v F1 v kariéře.

Formule 1 – STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 17. – 19.3.2023

Výsledky – Grand Prix Formule 1 – 2023

Zdroj : F1