Fanoušci poprvé v historii her volili emblém

Pořadatelé zimních olympijských her 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo představili logo, o jehož výběru poprvé v historii rozhodovali fanoušci. Lidé z celého světa zvolili emblém nazvaný Futura, jehož dominantou jsou moderní stylizované číslice 2 a 6 ve sněhobílé barvě, které jsou v tradiční olympijské symbolice propojené.

Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru 24. června 2019 v Lausanne byl oznámen pořadatel zimních olympijských her pro rok 2026. V závěru se rozhodovalo pouze mezi dvěma kandidáty – švédským duem Stockholm-Åre a italskou dvojicí Milán-Cortina d’Ampezzo. Ta druhá zmiňovaná nakonec vyhrála v poměru 47:34 hlasů a ujala se organizací této velké sportovní události.

Po 20 letech se tak zimní olympijské hry vrací do Itálie a budou se konat od 6. do 22. února 2026.

Miláno

Město Miláno tak bude čtvrté italské město, které hostilo olympijské hry. První město bylo Cortina d’Ampezzo, které pořádalo Zimní olympijské hry 1956, druhý byl Řím, který pořádal Letní olympijské hry 1960 a třetí byl Turín, který pořádal Zimní olympijské hry 2006.

Do hlasování se zapojilo 871 tisíc lidí ze 169 zemí světa, kteří dali ze 74 procent přednost logu „FUTURA“ před konzervativnějším logem „Dado“. Na něm byly číslice 2 a 6 vyvedeny v italských národních barvách zelené a červené a korunovány modrou vločkou.

„Bílé logo reprezentuje naši snahu pro příštích pět let zanechat udržitelný odkaz z těchto her,“ uvedl šéf organizačního výboru ZOH 2026 Vincenzo Novari.

Zdroj: ČTK, olympic.org

Foto: Facebook MilanoCortina2026