Exportér roku 2018

V Kaiserštejnském paláci v Praze byl vyhlášen 24. ročník tradiční soutěže EXPORTÉR ROKU. Akce je spolupořádaná Hospodářskou komorou ČR, Středním podnikatelským stavem a Asociací pro podporu podnikání v ČR.

Celkový export

z České republiky v roce 2017 činil úctyhodných 4,244 bilionu korun. Oproti roku 2016 se export zvýšil o téměř 7 %. Tuzemští vývozci těžili z pokračující ekonomické konjunktury v ČR i ve světě. Dá se očekávat, že v roce 2018 již export pravděpodobně tak dynamicky neporoste. Soutěž je rozdělena do 9 kategorií podle objemu exportu, velcí exportéři s objemem exportu větším než 500 mil. Kč ročně a střední exportéři s objemem vývozu 100-500 mil. ročně. Zúčastnit se mohou všichni exportéři se sídlem v České republice s ročním objemem vývozu nad 100 milionů.

Vítězné firmy v hlavní kategorii

Absolutním vítězem a Exportérem roku 2018 se stala ŠKODA AUTO s objemem exportu za rok 2017 ve výši 366 mld. Kč, což je o 18 % více než v loňském roce a 8,6 % celkových exportů z České republiky. Automobilka, která dává práci 33 tisícům pracovníků obhájila prvenství už po desáté v řadě.

Druhou příčku obsadila společnost FOXCONN CZ, která poskytuje kompletní řešení v oblasti IT od produkce spotřební elektroniky až po výrobu součástek pro komunikační a elektronická zařízení. Mateřská firma je na Tchaj-wanu, v ČR zaměstnává 5500 lidí.

Třetí skončil AGROFERT, který působí v zemědělství, lesnictví, potravinářství, dopravě, médiích a chemii a zaměstnává na 25 tisíc zaměstnanců. Stejné pořadí bylo i v kategorii Exportér roku s největším objemem v letech 1993-2017.

Škoda Auto

Vítězné firmy v dalších  kategoriích

Kategorii s největším průměrným nárůstem v letech 1993–2017 vyhrálo Iveco, společnost se zabývá výrobou lehkých, středních a těžkých užitkových vozidel, autobusů, speciálních vozidel a motorů. Název je zkratkou pro Industrial vehicle corporation.

Na druhém místě je AGC Automotive součást japonské skupiny AGC, světového lídra ve výrobě plochého skla, česká divize je zaměřena na výrobu autoskel a na třetím místě opět Škoda AUTO.

V kategorii s největším nárůstem v období 2016-2017 obsadil první místo DGS Druckguss Systeme, jehož hlavní obchodní činností je tlakové lití hliníku a magnézia. Z toho 95 procent míří do automobilového průmyslu. Na druhé příčce byl Rieter CZ a třetí První brněnská strojírna Velká Bíteš a.s

Ceny předávala spolu s místopředsedou senátu Milanem Štěchem ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která ujistila přítomné, že vláda bude export podporovat.

Slova ministryně Marty Novákové

„ Vláda by chtěla koncentrovat podporu exportu pod jedním hlavním programem. Aby byl řetězec proexportních služeb státu ve všech fázích podnikání úplný, nelze vynechat aplikovaný výzkum jako předvoj inovací, financování a pojišťování rozvoje podnikání a expanze na zahraniční trhy. Za tímto účelem vznikla platforma Tým Česko. Kromě agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism ji tvoří TA ČR (Technologická agentura ČR), ČMZRB (Českomoravská záruční a rozvojová banka), ČEB (Česká exportní banka) a EGAP( Exportní garanční a pojišťovací společnost). Nový model řízení systému podpory exportu bude v novém formátu představovat Rada vlády pro podporu exportu a investic, řízená předsedou vlády ČR,“ řekla ministryně Marta Nováková.

ministryně Marta Nováková.

Cenu Středních exportérů s největším nárůstem exportu v období 2016-2017 získala společnost HUTNÍ PROJEKT Frýdek-Místek a.s. před J 4 s.r.o, třetí byl Hansen Electric.

V kategorii objem exportu v roce 2017 nad 100 mil. Kč zvítězil CommScope, druhý byl 2N Telekomunikace a třetí ABB. Výsledky v ostatních kategoriích.

Krajští vítězové

V každém kraji byl vyhodnocen nejlepší exportér, ve středočeském kraji je to pochopitelně Škoda Auto a v Praze Agrofert. Cenu pro exportéra, který vyvezl v roce 2017 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala stejně jako loni společnost CommScope Czech Republic, která exportovala na 131 zahraničních trhů. Firma se zabývá výrobou a exportem telekomunikačních a elektronických zařízení.

Extra kategorie bez pořadí

Kategorie „Nejlepší exportní transakce podpořená státem“ je vyhlášena pro vývozní transakce s podporou ČEB, či EGAP. Podmínkou soutěže je, že transakce napomáhá zaměstnanosti v ČR a jedná se o vývoz do prioritních, nebo zájmových zemí dle Exportní strategie ČR 2012-2020. Základním hodnotícím kritériem je významný procentuální podíl zboží a služeb českého původu. Uspěly společnosti (bez určení pořadí) Kornfeil, Farmet a BEDNAR FMT V kategorii Nejlepší exportéři dle hodnocení Bisnode, již pošesté udělila poradenská společnost Bisnode mezinárodně uznávané ocenění Top Rating. Byly hodnoceny české firmy s největším meziročním nárůstem exportu. Nejúspěšnějším exportérem se stala slévárna hliníkových odlitků DGS Druckguss Systeme s meziročním nárůstem exportu o 51 %. Vloni se DGS Druckguss Systeme umístila na šestém místě s meziročním růstem exportu o 24 %. Na stupně vítězů se letos probojoval také Rieter CZ s meziročním růstem exportu o necelých 31 % a První brněnská strojírna Velká Bíteš s nárůstem exportu přes 26 %. Prestižní ocenění Top Rating je mezinárodně uznávané hodnocení, které vydává Bisnode na základě metodiky Dun & Bradstreet.

Slova organizátora soutěže

„Získat ho mohou jen společnosti, které dlouhodobě splňují přísné podmínky D&B Ratingu. Certifikát je mezinárodně uznávaný a obchodním partnerům potvrzuje minimální úroveň rizika při spolupráci s oceněnou společností. Důvěryhodnost a spolehlivost je klíčovým faktorem spolupráce na mezinárodních trzích,“ vysvětlil obchodní ředitel Bisnode Zdeněk Honek. „Dobrý rating od společností Bisnode pomáhá českém exportérům získat větší kredibilitu při jednání o nových obchodních příležitostech. Jsme rádi, že i v roce 2017 nám Bisnode pomohl ocenit nejlepší tuzemské vývozce“, dodal Zdeněk Somr, předseda Středního podnikatelského stavu a hlavní organizátor soutěže.

Podrobný popis kategorií a soutěžních kritérií a kompletní výsledková listina je k dispozici na webových stránkách soutěže www.exporterroku.com. Hlavním partnerem soutěže je Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR, partnery poradenská společnost Bisnode, Česká exportní banka a EGAP.

Jaromír a Věra Hamplovi