Evropský šampionát začal rozjížďkami, do semifinále přímo postoupila jedna posádka, tři další postoupily až po opravné jízdě.

Veslaři Ondřej Synek a Jakub Podrazil postoupili při svém prvním společném závodě na dvojskifu do semifinále mistrovství Evropy. V italském Varese byli nejdříve třetí v dopolední rozjížďce, odpoledne v opravné jízdě ale dojeli druzí a v sobotu budou bojovat o postup do finále.

Přímo z rozjížďky prošel do semifinále dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek, přes opravy poté párová čtyřka Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma, Jan Fleissner.

Dukláci Synek s Podrazilem, kteří chtějí letos stejně jako další čeští účastníci kontinentálního šampionátu bojovat v dodatečné kvalifikaci o postup na olympijské hry v Tokiu, nestačili v rozjížďce na britskou a polskou dvojici. V opravách je následně porazili reprezentanti Švýcarska.

V sobotu čekají opravy, ve kterých ale bude bojovat o postup rovnou do finále, dvojku bez kormidelnice Pavlínu Flamíkovou a Annu Šantrůčkovou. V rozjížďce byly třetí.

Ze hry o medaile už je skifař Jan Cincibuch, jenž byl v rozjížďce čtvrtý a v opravách třetí. Čeká jej tak start v takzvaném semifinále C/D a boj o 13. místo.

Již teď je ale jisté, že v dodatečné kvalifikaci v Lucernu se představí i další české posádky. „Po kontrolních závodech budeme sestavovat některé posádky na poslední chvíli. Všechny, které ale startují teď v Itálii, máme v hledáčku už od minulého roku,“ řekl ČTK reprezentační trenér Jakub Makovička.

V Itálii chybí aktuálně nejlepší česká ženská posádka Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová, která na dvojskifu již pro Česko místo v Tokiu vybojovala. Přípravu veslařek pražské Slavie ale poznamenalo onemocnění covid-19.

„Už jsou zdravé a v tréninku, ale představí se až ve Světovém poháru v Záhřebu. U nich není kam spěchat,“ konstatoval Makovička.

Zdroj: veslo.cz

Foto: Iva Roháčková