Eva Samková je královnou snowboardcrossu, potřetí zvedla glóbus nad hlavu

Česká snowboardcrossařka Eva Samková ve švýcarském Veysonnaz suverénním způsobem vyhrála všechny své jízdy, ovládla i velké finále a díky tomu získala po letech 2017 a 2019 už svůj třetí křišťálový glóbus. Rozhodla o něm ve Veysonnaz sedmnáctou výhrou kariéry.

 

Ve finále porazila obhájkyni glóbu Italku Michelu Moioliovou  

Sedmadvacetiletá Samková a Moioliová měly před závěrečným kláním v čele pohárového pořadí shodně 350 bodů a obě se sešly ve finálové rozjížďce. Česká jezdkyně se dostala v první klopené zatáčce do vedení a už před sebe italskou soupeřku nepustila.

„Je to úžasné. Každý rok je to těžší a těžší, protože holky jezdí skvěle. Jsem tak šťastná, že se to povedlo,“ řekla Samková po dojezdu v televizním rozhovoru.

Celkově zvítězila v SP také v letech 2017 a 2019 a s Moioliovou vládnou seriálu už šest let. Italka ovládla konečné pořadí v letech 2016, 2018 a loni.

Samková vyhrála v sezoně tři ze sedmi závodů, přemožitelky nenašla také v gruzínském Bakuriani a v italském středisku Chiesa in Valmalenco. Jednou byla třetí a dvakrát pátá. Navíc v sezoně získala bronz na mistrovství světa, kde Moioliová skončila druhá.

Ve Světovém poháru má olympijská vítězka ze Soči z roku 2014 a bronzová z Pchjongčchangu 2018 jedinečnou bilanci, protože každý druhý start z 58 závodů proměnila ve stupně vítězů.

Závod k vidění zde: https://sport.ceskatelevize.cz/

Závěrečný závod SP ve snowboardcrossu ve Veysonnaz (Švýcarsko)

Ženy:

1. Samková (ČR

2. Moioliová (It.)

3. Bankesová (Brit.)

4. Pereiraová de Sousa Mabileauová (Fr.).

Konečné pořadí SP (po 6 závodech):

1. Samková 450

2. Moioliová 430

3. Guliniová (USA) 302

  

Foto: FIS-SKI.com