Druhý po Boltovi Yohan Blake a strhující oštěpařské souboje nejlepších mužů a žen světa

Seznam 61. ročníku Zlaté tretry Ostrava připisuje další hvězdná jména na 31. května na základě aktuálních událostí v atletickém světě

Barbora Špotáková a Anderson Peters

Oštepařské soutěže budou zlatým hřebem letošního mítonku. Orgnizátoři jsou potěšeni, že svůj druhý start sezóny bude mít v Ostravě světová rekordmanka  Barbora Špotáková, která je zároveň i držitelkou rekordu tretry. Její dule s s Nikolou Ogrodníkovou a olympijskou stříbrnou Mariou Andrejczykovou by měl být jednou z ozdob mítinku. Polka se vloni zlepšila na 71.40. „Je tady nová atletická sezóna a s ní další ročník Zlaté tretry, na kterou se velmi těším. Bude tam velmi silná domácí a zahraniční konkurence, nechci zůstat pozadu. Těším se na podporu diváků,“ vzkázala.

V mužské soutěži potvrdil start senzační vítěz z Dohy v pátek Anderson Peters z Grenady, který v Kataru dosáhl 93.09, páté místo historie. Jeho duel s Vadlejchem a Vetterem bude také vrcholným zážitkem mítinku. Navíc přijede i olympijský vítěz z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga.

Yohan Blake  a Jerome Blake

S rychlými sprintery jménem Blake se doslova roztrhl pytel. Legendární Yohan bude na Tretře startovat na 100 m. Je druhý muž historie za Boltem, co se týká osobních rekordů 9.69 a 19.26. Má i dvě zlata dvě stříbra z OH a je mistrem svět ana 100 m. Jeho mladší jmenovec Jerome Blake je z Kanady a má stříbro z OH v Tokiu v štafetě na 4×100 m. V tomto roce se už zlepšil na 10.00 a 20.04.

Lamecha Girma

Stříbrný z OH v Tokiu Lamecha Girma bude ozdobou běhu na 3000 m překážek. V pátek na úvodním mítinku DL skončil druhý o setinu za 8.09.67. Má také stříbro z MS 2019 a na halových MS 2022 na hladkých 3000 m. Jeho etiopský rekord má hodnotu 8:01.36. Celá plejáda dalších účastníků bude útočit na limity na MS a ME, včetně nové generace českých steeplařů.

 

 

 

 

 

 

foto : Iva Roháčková