Drážní hasiči se zdokonalují v řízení a obsluze vyprošťovacích tanků

Vojenský výcvikový prostor Boletice na Českokrumlovsku je v těchto dnech dějištěm pravidelného výcviku řidičů z obsluhy vyprošťovacích tanků VT-72B, které využívá Hasičský záchranný sbor Správy železnic. Součástí školení je také nácvik nakládky tanků na nedávno pořízené soupravy pro jejich přepravu.

Proškolení ve vojenském prostoru se zúčastnily tři vyprošťovací tanky VT 72B, které mají k dispozici drážní hasiči v Praze, Českých Budějovicích a Přerově. Byly vyrobeny v roce 1989 pro potřeby armády, správce drážní infrastruktury je získal v letech 2012 a 2013. Následně prošly rozsáhlými opravami a úpravami pro využití nejen v podmínkách železnice. Dnes jsou vybaveny navijáky, jeřábem, radlicí a nákladovou plošinou.

Přestože se jedná o obrněná pásová vozidla, mohou jezdit i po silnici. Pro jejich přepravu lze využít také speciálně upravené soupravy. Pro operativnější nasazení vyprošťovací techniky si Správa železnic letos pořídila dvě takové soupravy, které tvoří tahač Volvo se speciálním návěsem Nooteboom. Součástí letošního výcviku je tak nejen proškolení posádek z řízení vyprošťovacího tanku a obsluhy nástaveb, ale i jeho nakládky a vykládky na návěs.

 

Vyprošťovací tank VT 72B je rychlé obrněné pásové vozidlo s vysokou manévrovací schopností postavené na podvozku středního tanku T 72. Je určený k vyprošťování uvízlých a utopených vozidel, odstraňování následků mimořádných událostí, jako jsou železniční nebo silniční nehody, dále pro odsun poškozených vozidel a vykonávání nevyhnutelných terénních úprav. Hlavní naviják má základní tažnou sílu 300 kN (30 tun), jeřáb pak maximální nosnost 19 tun.

Největší mediální pozornost si vysloužila celá trojice vyprošťovacích tanků v srpnu 2018, kdy pomáhala s odstraňováním zdemolovaných částí lávky ze dna Labe v Nymburce.

titulní foto : ilustrační snímek