Do turecké metropole na halové mistrovství Evropy odcestuje příští týden šestnáct českých atletů

Česká výprava se na halovém šampionátu od 2. do 5. března v Istanbulu bude opírat zejména o obhájce titulu ve vrhu koulí a letošní dvojku dle průběžných halových tabulek Tomáše Staňka a čerstvou národní rekordmanku ve skoku o tyči Amálii Švábíkovou, která z přihlášených závodnic na HME figuruje na třetí pozici. Nadějí na vysoká umístění je však mezi 13 individuálně startujícími více, bez šance není ani štafeta žen na 4×400 metrů, která už svou kvalifikací prakticky zajistila jedno finálové umístění (startuje jen šest týmů).

Na pátý halový evropský šampionát v kariéře se chystá česká mílařská jednička Filip Sasínek


V roce 2017 při druhé účasti získal v závodě na 1500 metrů bronzovou medaili, a i při dalších dvou startech dokázal postoupit do finále. Před šampionátem v Istanbulu věří, že může opět překvapit. Na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedl, že se cítí podobně jako před šesti lety.


„Postoupit do finále je těžké pokaždé. Patnáctistovka i celá atletika se neskutečným způsobem posunuje. Rozhodně je (postoupit) vždy o trošku těžší. Myslím si ale, i vzhledem ke zkušenostem, že si mohu věřit, že vím, jak se to má dělat,“ řekl Sasínek.

Postup do finále považuje za základní úkol. Jako ukazatel formy mu slouží víkendové mistrovství České republiky, kde zaběhl časem 3:40,25 rekord šampionátu.

„Patnáctistovka mi začala chutnat, takže si věřím, že v Istanbulu to vyvrcholí. Věřím, že jdu správným směrem,“ uvedl Sasínek, kterému udělala radost i dodatečná nominace krajana Jana Friše. „Určitě je lepší, když je tam v disciplíně někdo další, a s Honzou budeme zase v jednom pokoji,“ řekl.

 


Sasínek se minulý týden v Liévin představil v závodě, ve kterém Etiopan Lamecha Girma zaběhl halový světový rekord na 3000 metrů. Byl jedním z vodičů.


„Podobné akce se domlouvají dost dopředu. Už asi před třemi měsíci bylo vše domluveni, ale tehdy to ještě nebylo vypsané na světový rekord. To jsem se dozvěděl až měsíc předem. Byla to trošku souhra náhod,“ řekl Sasínek a dodal, že mu nedělalo problém běžet hned od začátku v čele. „Jsem na to z Česka zvyklý. Jen je trošku těžší, že člověk nesmí kolísat s tempem, aby se ostatním běželo dobře. Nebyl to ale zas takový problém,“ prohlásil.


V Istanbulu se představí i jeho partnerka Kristiina Mäki, dvouletý syn Kaapo s nimi ale tentokrát na mistrovství nepoletí.

„Zůstane u našich rodičů. I vzhledem k zemětřesení, které v Turecku nedávno bylo, se tam rodiče nebudou snažit cestovat. Navíc je to krátký šampionát,“ dodal Sasínek.


Vondrová jede na třetí halové ME


Již na třetí halové mistrovství Evropy se ve třiadvaceti letech chystá atletka Lada Vondrová. Příští týden v Istanbulu se bude snažit potvrdit pozici aktuálně osmé nejrychlejší ženy na trati 400 metrů v Evropě. Na dnešní tiskové konferenci Vondrová uvedla, že se cítí dobře, nechce se ale svazovat konkrétními cíli.


„Ráda bych zopakovala běh z národního mistrovství v Ostravě, ustálila formu a potvrdila, že jsem schopna běžet pod 52 sekond,“ řekla Vondrová.


Svěřenkyně trenéra Jaroslava Jóna v aktuální halové sezoně startovala na dvou závodech World Indoor Tour, což považuje za velkou výhodu. „Chtěli jsme to a jsem ráda, že se mi na dva dobré závody povedlo dostat. Běžela jsem s nejlepšími z Evropy. I proto jsem na republice šla jen dvoustovku, protože jsem měla čtvrtek dost. Byla to super zkušenost,“ podotkla Vondrová, jež si v Ostravě vylepšila na dvoustovce osobní maximum.


Vondrová změnila přístup k atletice.

„Začali jsme trénovat více kvalitně než na objem. Změnili jsme skladbu tréninku a také jsem začala pravidelně chodit na fyzioterapie. Změnili jsme i techniku běhu. Začali jsme tomu dávat více. Jak jsem říkala, že běhat nestačí, tak jsem se chytila za slovo a snažím se tomu dávat 150 procent,“ vysvětlila.


Vondrová se v Istanbulu představí i ve štafetě na 4×400 metrů. Češky se dostaly nominací mezi šest nejrychlejších týmů. „Jsem strašně ráda, že jsme se tam dostaly. Už to vypadalo bledě. Doufám, že to dostat se tam bylo těžší než tam uspět. Půjdeme do toho naplno a myslím si, že by z toho mohlo být překvapení a dobré umístění,“ řekla Vondrová.


Životní sezonu prožívá Tereza Petržilková


Dvakrát a celkem téměř o půl vteřiny si svěřenkyně Jana Hanzla vylepšila halový osobní rekord, přičemž druhý posun na 52,19 na HME v Ostravě znamenal premiérový mistrovský titul, ostrý limit pro HME a dokonce překonání (o setinu) absolutního maxima z venkovního prostředí. Mezi čtvrtkařkami potvrzenými pro Istanbul jí díky tomu patří pozice v „top 10“, takže by určitě nechtěla přinejmenším zůstat v rozběhu jako před dvěma lety.

Tereza Petržilková


„V Toruni to byl můj první individuální start, tehdy jsem byla v tabulkách v polovině třetí desítky. Teď tam jedu sedmým časem. Za dva roky jsem nasbírala zkušenosti z HMS a ME a věřím, že jsem se posunula. Ano, 52,19 jsem zaběhla sama, ale to u mě v minulosti spíš býval problém. Teď, když bude štěstí, soupeřky, vyhnu se kolizím, zkrátka sejde se spousta věcí, může to být ještě lepší,“ říká Petržilková.


Foto: Iva Roháčková

 

Schválena nominace pro HME 2. – 5.3. 2023 Istanbul

Halové mistrovství Evropy v atletice 2023 – ČASOVÝ POŘAD