Do středočeského městyse Nehvizdy se sjela výborná konkurence atletů ve výšce a kouli

Uskutečnil se už pátý ročník mezinárodního mítinku Hvězdy v Nehvizdech. A byla vidět výborná atletika. Do středočeského městyse se sjela výborná konkurence. Rekord mítinku padl v soutěži výškařů a také v kouli žen padl rekord mítinku a potřetí v řadě zvítězil koulař Tomáš Staněk.

Český koulařský rekordman Tomáš Staněk si do Nehvizd přijel pro zkompletování vítězného hattricku.

Vyhrál zde totiž už v předešlých dvou ročnících. Navíc je výkonem 21,20 držitelem rekordu mítinku. O svém třetím vítězství v řadě rozhodl svěřenec Petra Stehlíka hned v úvodní sérii, kdy zaznamenal svůj nejdelší pokus 20,91 a vrátil tak kladenskou porážku Marcusi Thompseonovi z Norska. Ten byl tentokrát druhý za 20,68. Na stupně vítězů se vešel ještě vítěz Nehvizd 2019 Mesud Pezer z Bosny a Hercegoviny. Pódiové umístění si zajistil vrhem na 20.47. Ve vrhačském kruhu došlo k odvetě za čtvrteční klání v Kladně, kde českého rekordmana Tomáše Staňka pokořil Nor Marcus Thomsen. Tentokrát úřadující halový mistr Evropy zvítězil, ale úplně spokojený nebyl, i když výkon 20,91 z první série považuje za kvalitní.

„Zase mě brzdil loket, který mě zlobil už v Kladně. Kruh trochu pružil, ale na to se nechci vymlouvat. Aspoň jsem ale Marcusovi vrátil porážku,“ usmíval Tomáš Staněk.

„Mám to tady rád. Je tu výborná atmosféra,“ pokračoval pražský rodák. „S účastí jsem kvůli lokti trochu váhal. Kdyby musel jet někam daleko, asi bych to vynechal, ale Nehvizdy jsou fajn. Je to kousek od Prahy,“ dodal koulař, který se teď potřebuje zdravotního problému zbavit, aby byl ve čtvrtek fit na mítink v Ostravě.

Koule žen

Mezi koulařkami se z nového osobního rekordu a vítězství radovala Němka Sara Gambettaová. Finalistka olympijských her v Tokiu si výkonem 18,90 m své kariérní maximum posunula o dva centimetry. Druhá byla Kanaďanka Sarah Mittonová za 18,65 a bronzové umístění putuje také do Německa zásluhou Kathariny Maischové (18,56).

Skok do výšky žen 

V soutěži výškařek zopakovala svůj několik dní starý triumf z Kladna Ukrajinka Julia Čumačenková. Tentokrát jí byla největší soupeřkou finská bronzová medailistka z loňského halového evropského šampionátu Ella Junnilaová. Obě závodnice se dokázaly úspěšně přenést přes 187 centimetrů. Čumačenkové se to ovšem podařilo napodruhé, zatímco Junnilaová byla úspěšná až třetím pokusem, což rozhodlo ve prospěch Ukrajinky.

Chuť po nepříliš vydařeném výškařském vystoupení na mítinku v Kladně si spravila Michaela Hrubá. Přehoupla se přes laťku ve výšce 184 centimetrů a obsadila třetí místo.

„Docela jsem si vylepšila náladu, s tímto výkonem jsem už spokojená,“ usmívala se dlouhovlasá blondýnka. „Škoda že nevyšlo 187, pokusy nebyly špatné. Proti Kladnu jsem se líp rozbíhala. Odraz šel víc nahoru a nenarážela jsem tolik do laťky,“ popsala důvod pěticentimetrového zlepšení svěřenkyně Jaroslava Báby.

Skok do výšky mužů

Z dvojice českých výškařů se v Nehvizdech dařilo lépe Janu Štefelovi, jenž soutěží procházel naprosto čistě až do 219 centimetrů. Další překonání 223 cm, které by znamenalo vylepšení osobního rekordu, ale i přes nadějný třetí pokus, se nepodařilo. Štefela tak obsadil v nabité soutěži šesté místo. Marek Bahník zvládl nejlépe 215 centimetrů napotřetí, což stačilo na desátou příčku.

Hned pět výškařů se pak pokoušeno na 227 centimetrech o překonání dva roky starého rekordu mítinku Brazilce Fernanda Ferreiry. Úspěšní byli dva, a to belgický obhájce prvenství Thomas Carmoy a Malajsijec Nauraj Randhawa, který už o čtyři centimetry posunul svůj vlastní halový národní rekord z Kladna. V ten moment už bylo jasné, že třetí příčku obsadí JuVaughn Harrison ze Spojených států. Duel o prvenství se pak odehrál na 230 centimetrech, kde už ale ani jeden z výškařů úspěšný nebyl.

Loňské vítězství ve výšce výkonem 227 tak obhájil Belgičan Thomas Carmoy, přičemž stejně vysoko skočil i druhý z Nauraj Singh Randhawa z Malajsie.

„Výborná atmosféra a výškaři, skvělé závody. Mám takové napětí rád. Když skáču proti špičkovým soupeřům, přímo mě to nabíjí. Výkon 219 je pěkný, jen škoda třetího pokusu na 223, ten byl dobrý a byl by to osobák. Chtělo to skočit,“ krčil rameny dvacetiletý Štefela.

Porazil tak Marka Bahníka a tím vyhrál i sázku. „Odveta bude v sobotu na dalším vzájemném souboji na mítinku v Hustopečích,“ usmíval se.

 

Foto: Iva Roháčková