Do semifinále SP ve veslování v Zábřehu postoupili Synek i nově složený dvojskif  

Skifař Ondřej Synek vyhrál úvodní rozjížďku na Světovém poháru v Záhřebu a postoupil do sobotního semifinále. Z druhého místa se mezi dvanáct nejlepších posunul i nově složený dvojskif Jan Cincibuch, Jakub Podrazil. Skifařka Kristýna Fleissnerová a párová čtyřka Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma, Jan Fleisser budou o finále bojovat v opravách.

Synek se na skif vrátil po nevydařeném mistrovství Evropy, na kterém startoval s Podrazilem na dvojskifu. V Chorvatsku první jízdu zvládl, druhého Litevce Mindaugase Griskonise porazil téměř o sekundu. Oba soupeři postup do semifinále bezpečně kontrolovali, třetí Chorvat David Sain byl o dalších 15 sekund zpět.

Nová posádka dvojskifu

Podrazil si po krachu projektu se Synkem sedl do dvojskifu s Cincibuchem a při první společné soutěžní jízdě nestačili jen na švýcarskou dvojici Barnabe Delarze, Roman Röösli. Druhá dojela i Fleissnerová, která měla v Záhřebu původně startovat na dvojskifu s Lenkou Antošovou, její parťačka má ale zdravotní problémy, proto se představila v jiné kategorii.

Tři posádky jdou pro malou účast rovnou do finále

Už tři české posádky mají v Záhřebu s ohledem na malý počet přihlášených lodí jistou finálovou účast, dnes proto jely jen zkušební závody. Pavlína Flamíková a Anna Šantrůčková mají na dvojce bez kormidelníka jen dvě soupeřky a byly druhé. V kategorii dvojskifu lehkých vah jsou včetně Veroniky Činkové a Kristýny Neuhortové přihlášeny čtyři posádky, Češky obsadily třetí místo. Čtyřka bez kormidelníka Vilém Pachmann, Štěpán Keller, Matěj Mach, Jan Hájek dojela šestá.

Pět českých lodí má po dnešních rozjížďkách jisté finále a další dvě jsou stále ve hře. Také párovka si zajistila místo v boji o medaile, když uhájila poslední postupovou pozici před Francií!

Finálový blok zítra startuje ve 13:00.

 

Zdroj: ČTK

Foto: World Rowing, Jan Navrátil