Do Ostravy míří skokanské legendy na Czech Indoor Gala 2020

Už jen týden zbývá do startu dalšího ročníku mezinárodního mítinku Czech Indoor Gala, který proběhne ve středu 5. února v ostravské atletické hale. Své starty na poslední chvíli potvrdily další skvělé zahraniční hvězdy v čele s olympijským medailistou Godfreym Khotso Mokoenou. Čestným hostem mítinku bude výškařský světový rekordman Javier Sotomayor.

Dálka muži

Velmi atraktivní podívanou slibuje závod dálkařů. Kromě již delší dobu potvrzeného evropského šampiona v hale i pod otevřeným nebem Miltiada Tentogla z Řecka, předvede své dálkařské umění Jihoafričan Godfrey Khotso Mokoena. Muž s osobním rekordem 850 centimetrů má ve své bohaté medailové sbírce stříbro z olympijských her v Pekingu 2008, stejný cenný kov z mistrovství světa v Berlíně 2009 a radoval se i ze světového halového titulu. V afrických historických tabulkách figuruje na druhém místě za svým krajanem Luvem Manyongou.

Rekord mítinku Radka Jušky, který má hodnotu 803 centimetrů tak bude jistě v ohrožení. Předběžná startovní listina totiž nabízí i další dálkaře s osobáky za osm metrů, ať už je to loňský evropský šampion do 22 let Vladislav Mazur z Ukrajiny (OR 807), šestý z ME v Berlíně Brit Dan Bramble (OR 821) nebo Ital Filippo Randazzo (OR 807).

Výška ženy

Kvalitní konkurence se sejde i v ženském výškařském sektoru. Vůbec nejlepším osobním rekordem z celého startovního pole se může pyšnit Italka Alessia Trostová. Pátá žena posledních olympijských her a bronzová z halového světového šampionátu v Birminghamu má na Českou republiku skvělé vzpomínky, když právě na Beskydské laťce v roce 2013 skončila rovné dva metry. O dva roky později se v Praze radovala z evropského halového stříbra. V sektoru však bude mít zdatné konkurentky například v uzbecké dvojici. Světlana Radzivilová a Naděžda Dusanová. Radzivilová je finalistkou nedávného světového šampionátu v Dauhá a Dusanová pro změnu v loňském roce ovládla asijský šampionát. Obě se dělí o národní rekord své země, který má hodnotu 198 centimetrů. Silnou ukrajinskou výškařskou školu bude zastupovat zlatá z loňské univerziády v italské Neapoli Julia Čumačenková s kariérním maximem 194 centimetrů. Mezi nejzkušenější závodnice pak bude patřit bronzová z ME v Curychu Ana Šimičová z Chorvatska (OR 199).

Skok o tyči žen

Další velmi silně obsazenou technickou disciplínou bude skok o tyči žen. V něm by neměly chybět stříbrná z loňského ME do 22 let Amálie Švábíková ani česká tyčkařská jednička Romana Maláčová. Hlavní favoritkou však bude venezuelská rekordmanka a bronzová žena mistrovství světa v Londýně 2017 Robeilys Peinadová (OR 470). Ostravskému publiku se představí také stříbrná medailistka z mistrovství Evropy v hale i pod otevřeným nebem Lisa Ryzihová z Německa (OR 475). Černým koněm soutěže pak může být držitelka dvou stříbrných medailí z asijských šampionátů Huiqin Xu (OR 470). I zde je možný reálný atak na historické maximum mítinku, které má zatím výkonem 462 centimetrů v držení Jiřina Ptáčníková.

Romana Maláčová

Čestným hostem mítinku bude kubánský výškařský světový rekordman, olympijský šampion a dvojnásobný mistr světa Javier Sotomayor, který nebude přítomen pouze na samotném mítinku, ale pod jeho dohledem proběhne v úterý 4. února od 13:30 hod. v ostravské atletické hale i výškařský trénink dětí z místních škol a oddílů.

Vstupenky na Czech Indoor Gala jsou již v prodeji a je možné je zakoupit zde ». Jejich jednotná cena činí 200 korun.

 

Lada Vondrová a Miltiadis Tentoglou na Czech Indoor Gala 2020