Dnes je Den jablek

I původní odrůdy jablek se dočkaly svého mezinárodního dne. Tzv. Apple Day – 21. října – původně slavili ve Velké Británii. Později se rozšířil i do jiných zemí. Při této příležitosti není od věci připomenout, že jabloním i jiným původním krkonošským ovocným stromům věnují pozornosti odborníci ze Správy KRNAP, kteří se je dlouhodobě snaží vracet do krkonošské přírody. Výsledkem našeho snažení jsou stovky nově vysazených ovocných stromů ba dokonce nové aleje. Tím ale naše plány nekončí. V příštím roce za podpory Nadačního fondu ŠKODA AUTO vysadíme 100 dalších ovocných stromů.

 

Stromy, včetně ovocných, vždy patřily k lidským sídlům.

Téměř u každé chalupy byl malý sádek nebo jen jedna třešeň či jabloň. K největšímu rozkvětu ovocnářství u nás došlo v 16. století a před třicetiletou válkou. Doba míru a klidu přála zakládání zahrad panských a v menším rozsahu i městských a selských. Základ genofondu z dnešního hlediska zajišťovaly štěpnice (ovocné školky) v klášterních zahradách. Historickou kontinuitu má i sad v klášterní zahradě ve Vrchlabí, o který se stará Správa KRNAP.

V této zahradě máme malý vzorek starých a krajových odrůd, které byly nalezeny při inventarizačním průzkumu v Krkonoších. Ten začal v roce 1994 a stále pokračuje. Odborná činnost, jakou je určování odrůd, probíhá ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích. Při průzkumu jsme identifikovali téměř 150 krajových a starých ovocných odrůd jabloní, hrušní, třešní, višní a slivoní.

Apple Day – 21. října

Krajových odrůd jabloní vyskytující se v Krkonoších je relativně málo.

Už ale jen jejich názvy jsou zajímavé. Někdy odkazují na barvu plodu – ’Jahodové‘, ’Šípkové‘, ’Kominíčky‘, ’Sýreček‘. Mnoho dalších krásných pojmenování je i podle zeměpisného původu snad koupě stromu či plodů, u některých jmen nám jejich původ není jasný. Jabloně máme ’Hedvábné‘, ’Železné‘, ’Šálové‘, ’Farliové‘, ’Velišské‘, ’Ječníšťata‘, ’Škarpové‘, ’Pánské‘, ’Podzvičinské‘, ’Borka‘, ’Štěpovka‘ či ’Melounové‘.

Apple Day – 21. října

Vysazování původních krkonošských odrůd je snahou o zachování i této části kulturního dědictví našich předků. Proto jsme v minulých letech požádali o podporu ŠKODA AUTO, která na výsadbě stromů, mj. ovocných odrůd, již delší čas se Správou KRNAP spolupracuje. V příštím roce máme v plánu díky její podpoře skrze Nadační fond ŠKODA AUTO vysadit do krkonošské krajiny 100 vzrostlých stromů a zajistit jim náležitou odbornou péči po následující tři roky.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap