Dětský svět podle režiséra Jindřicha Poláka je k vidění v Galerii Portheimka

    Chobotničky z druhého patra nebo pan Tau jsou filmy, které stále oslovují malé i velké diváky. Připomenout si dílo jejich tvůrce režiséra a scénáristy Jindřichy Poláka je možné do 30. října na právě probíhající výstavě v Galerii Portheimka.

 

Díky Filmovému studiu Barrandov, které je partnerem této výstavy se otevírá nová spolupráce v prezentaci filmu a filmový průmysl k Praze 5 prostě patří. Blízký vztah Jindřicha Poláka k Smíchovu se odrážel v jeho filmové a televizní tvorbě a jsem rád, že můžeme dětem ukázat významnou osobnost,“ říká místostarosta MČ Praha 5 Lukáš Herold.

 

Právě československá a po revoluci česká kinematografie vždy vynikala ve světové dětské filmové tvorbě, ke které Jindřich Polák bezesporu patřil. Držitel několika prestižních ocenění se představuje dětem očima dcery Kateřiny Polákové, která je zároveň kurátorkou výstavy.

Táta studoval na smíchovském gymnáziu Na Zatlance. Skoro celý život byl Pražák. Je to vztah k tomuto místu, je to vztah k Praze, která ve většině jeho filmů hrála. Vzhledem k tomu, že můj tatínek těch filmů udělal hrozně moc, vybrali jsme pro výstavu především jeho nejznámější a nejoblíbenější dětské filmy. Je začátek školního roku a chtěli jsme děti potěšit,“ říká dcera režiséra Poláka a zastupitelka MČ Praha 5 Kateřina Poláková

 

Vůbec poprvé je k vidění originál zmenšenina figurky pana Tau, která se objevuje ve filmech a seriálu, kostýmy z filmu Kačenka a strašidla a nechybí ani populární chobotničky.

Klasik českého filmu, režisér a scénárista Jindřich Polák zemřel před 19 lety 22. srpna 2003 v Praze ve věku osmasedmdesáti let.

 

Součástí výstavy, která je volně přístupná, bude výtvarný workshop pro děti, který se koná 18. září od 14:00 hodin.

Výtvarná dílka inspirovaná chobotničkami si mohou děti vytvořit splétáním z vlny nebo vytvořením jejich postaviček z modelíny. Také pan Tau nebo Kačenka a strašidla mohou být inspirací zase pro malé malíře. Všechny výtvory následně vyhodnotí soutěžní porota.