Crouser vytvořil fantastický světový rekord ve vrhu koulí s 23,37 m v Eugene

Olympijský vítěz Ryan Crouser překonal dlouholetý světový rekord ve vrhu koulí na US Olympic Trials a v pátek (18) vrhl 23,37 m * do Eugene.

Světový stříbrný medailista, který na začátku tohoto roku překonal světový halový rekord, naznačil, že byl v rekordní formě dříve během dne. Svým úvodním úsilím v kvalifikačním kole poslal pokus do 22,92 m – pátý nejlepší hod v historii a druhý nejlepší výkon v jeho kariéře.

O něco více než šest hodin později byl Crouser zpět v akci pro finále. Zahájil s 22,61 m, aby se ujal brzkého vedení, poté ho následoval s 22,55 ma 22,73 m. V polovině soutěže byl dvojnásobný mistr světa Joe Kovacs jediným dalším mužem, který odhodil za 22 metrů (22,06 m).



Závod ožil na konci čtvrté serie pokusů.

Jakmile vrhnul svůj pokus  a než dopadl daleko za hranici 23 metrů, Crouser udeřil oběma pěstmi do vzduchu, protože věděl, že provedl obrovský vrh.

O několik okamžiků později to bylo potvrzeno na výsledkové tabuli: 23,37 m, což přidalo 25 centimetrů k světovému rekordu Randyho Barnese z roku 1990, dva roky před narozením Crousera.

Crouser, poslal svůj pátý pokus na hranici 23 metrů, ale byl to přešlap. Svou sérii zakončil 22,62 m, což je jeho sedmý vrh dne přes 22 metrů.

Kovacs se v posledním kole zlepšil na 22,34 m a obsadil druhé místo, více než metr za Crouserem.

* S výhradou obvyklého ratifikačního postupu

(© Getty Images)