Cirkusové plakáty nebo samolepky zahraničních fotbalových klubů. Počet nelegálních reklam na lampách veřejného osvětlení v Praze postupně klesá

Lamp veřejného osvětlení, na kterých jsou protiprávně umístěné nosiče s reklamou, různé plakáty, nálepky, trezory na klíče pro Airbnb a další prvky, je v metropoli čím dál tím méně. Stejně tak lamp posprejovaných graffiti. Zásluhy na tom má zejména každodenní činnost správce veřejného osvětlení, Technologie hlavního města Prahy (THMP).

„Graffiti, nelegální reklama a nereklamní doplňky na lampách nejenže přispívají k nárůstu vizuálního smogu a výrazně hyzdí veřejný prostor, ale představují přítěž i pro zaměstnance THMP. Mnohdy zakrývají čísla lamp nebo jejich dvířka, kvůli kterým je komplikované dostat se dovnitř. Současně i poškozují nátěry stožárů, a tím prodražují jejich údržbu,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr, který má správu pražského majetku ve své gesci.

THMP proto každodenně vysílá do ulic metropole své zaměstnance, kteří na základě vlastní kontrolní činnosti, hlášení svých kolegů a zejména na základě hlášení občanů lampy mechanicky čistí, odstraňují výlepy i jiné předměty a na nejvíce exponovaných místech aplikují speciální nátěr – tzv. antiplakát – ten díky obsahu hrubého zrna znesnadňuje další nelegální výlep a napomáhá jeho snazšímu odstranění. Ročně jejich rukama projdou až tisíce lamp.

„Ukazuje se, že když autoři výlepů a graffiti vidí, že jejich výtvory z lamp rychle mizí, mají menší motivaci v aktivitě pokračovat. Pokud navíc autora dokážeme identifikovat, zašleme mu oznámení o odstranění s výzvou ke zdržení se dalšího protiprávního jednání. Ke snižujícímu se počtu zmíněného vandalismu přispěla do jisté míry i pandemie koronaviru, kvůli které se pořádalo méně kulturních akcí a po Praze se pohybovalo méně turistů, kteří by různé samolepky lepili,“ vysvětlil místopředseda THMP Tomáš Novotný a doplnil, že v letošním roce se tak zatím na lampách neobjevily žádné nové trezory na klíče pro službu Airbnb ani cedule s cirkusovými plakáty.

Monitoring a odstraňování protiprávně umístěných reklamních nosičů, plakátů a graffiti provádí THMP od začátku svého působení v roce 2018. Zapojují se i občané, a to prostřednictvím aplikace Prahasviti.cz, která umožňuje černou reklamu nahlásit. Aplikace je zdarma ke stažení na platformách Google Play a App store.