Chaloupka a Fišerová jsou mistry Evropy, Heger a Král berou stříbro

Dva mistrovské tituly a jedno stříbro v kategorii do 23 let, další stříbro mezi juniory. Tak zní bilance závěrečného dne mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve slovinském Solkanu. Václav Chaloupka si ve svém posledním závodě v kategorii U23 dojel pro zlato, vítězstvím v mládežnické kategorii se rozloučila i Tereza Fišerová, Vojtěch Heger přidal stříbro, stejně tak juniorský závodník Adam Král.

Olympionička Tereza Fišerová v Solkanu startovala ve dvou individuálních závodech, dvou hlídkách a extrémním slalomu. Nakonec pět startů přetavila ve čtyři medaile – tři zlaté a jednu bronzovou. Poslední zlato přidala v dnešním závodě singlkanoistek.

Bylo to opravdu náročné a jsem ráda, že už to mám za sebou. Z pěti možných medailí vyšly čtyři, z toho tři zlaté. Kdyby mi to někdo řekl předem, tak tomu nevěřím. Nesmírně šťastná jsem za tu poslední jízdu na singlu, protože ta vyšla přesně podle plánu a zvedlo mi to trošku sebevědomí po olympiádě – že když chci, tak to jde,“ radovala se Fišerová, kterou na stupních vítězů doplnily stříbrná Britka Bethan Forrowová a Monica Doria Villarublová z Andorry.

Následovalo finále kanoistů, do kterého se probojoval bronzový medailista z letošního MS do 23 let Václav Chaloupka i loňský mistr Evropy Vojtěch Heger. Jako první startoval Heger a předvedl skvělou jízdu v nejrychlejším čase dne.

Poté, co jsem dojel do cíle, jsem si říkal, že by to na medaili mělo klapnout. Tušil jsem, že ten, kdo dokáže zajet ještě rychleji, bude Váša nebo Francouz Bernardet. Nakonec to byl Váša,“ usmíval se Heger. Pro mě zbylo stříbro.“

Václav Chaloupka se titulem mistra Evropy rozloučil s kategorií do 23 let.

Líp už to dopadnout nemohlo. Opravdu jsem šťastný, že se mi podařilo vyhrát úplně poslední závod v mládežnické kategorii. Třešničkou na dortu je to, že jdeme na stupně vítězů společně s Vojtou. Je to splněný sen pro nás pro oba,“ radoval se čerstvý evropský šampion.

V neděli se rozhodlo také o medailistech a medailistkách v juniorských kategoriích

Kanoista Adam Král si po skvělém výkonu dojel pro titul vicemistra Evropy.

Tlak byl velký, ale jsem rád, že jsem to z posledního místa dokázal takhle sjet a s tlakem se vyrovnat. Jízda nebyla úplně dokonalá, ale já jsem absolutně spokojený, druhé místo je super. Závodí se mi tu dobře, rád tu i trénuji, příjemné prostředí, takže se sem vždycky rád vracím,“ zhodnotil Král.

Těsně za bronzovou pozicí skončila Klára Kneblová, která zajela čistou jízdu, ale na medaili ztratila necelou vteřinu a půl. Její starší sestra Tereza po dvou trestných dotecích brala sedmou příčku.

Česká výprava juniorů a závodníků do 23 let si ze Solkanu odváží celkem:

15 medailí – 11 individuálních a 4 týmové.

 

Zdroj a foto: kanoe.cz