Čeští vodní slalomáři představili design bundošprajdy pro olympiádu. Vyhrál zlatý rukáv od teenagerky

Čeští reprezentanti ve vodním slalomu stáli v tomto týdnu před nelehkým úkolem – vybrat si design olympijské bundošprajdy, ve kterém se představí na letošních hrách v Tokiu. Do netradiční soutěže se zapojili čeští i zahraniční fanoušci všech věkových kategorií. Organizátoři přijali celkem 153 originálních návrhů! Autorkou vítězné práce se stala sedmnáctiletá Františka Rappová.
Co je to bundošprajda? Pokud netušíte, tak je to: speciální vybavení vodáků, díky němuž jim neteče do lodě. A čeští reprezentanti budou mít na olympiádě v Tokiu opravdu speciální kousek – vybrali si ho z návrhů fanoušků.


Soutěž o nejlepší design olympijského trikotu probíhala od 1. do 21. března. Během těchto tří týdnu se k českému týmu dostalo 153 jedinečných návrhů, což organizátory i samotné olympioniky nesmírně potěšilo a zároveň mile překvapilo.


„Jsem opravdu šťastná, kolik návrhů se sešlo. Je to neuvěřitelné číslo. O to těžší bylo vybrat ten, ve kterém nakonec pojedeme,“ uznala kanoistka Tereza Fišerová, která se v těchto dnech společně s Jiřím Prskavcem, Kateřinou Minařík Kudějovou, Lukášem Rohanem a Tomášem Rakem probírala návrhy.


„Na vítězném designu jsme se všichni shodli, což jsem upřímně nečekala, jelikož jich bylo opravdu hodně. O to více mě to těší. Vítězný návrh má na sobě lva, což se mi moc líbí, a zároveň i detaily české vlajky – spojuju si to s tím, že i když na místě nemůžou být diváci, budeme vědět, že jsou s námi a drží nám palce,“ dodala Fišerová.

Vítězné rozhození rukou – zlatý rukáv


„S designem sportovního oblečení jsem žádné zkušenosti neměla. Byla to pro mě velká výzva,“ přiznala Rappová a dodala, že největší inspirací pro ni bylo vítězné rozhození rukou Jiřího Prskavce, když na mistrovství světa v Londýně 2015 dojel pro zlatou medaili.


„Představila jsem si, jak on nebo ostatní čeští olympionici ovládnou své disciplíny a radostně vztyčí zlatý rukáv, který je zároveň součástí české vlajky.“


Právě tento netradiční prvek u reprezentantů rozhodl. „Pro volbu vítězného návrhu hrála roli především jeho troufalost v podobě zlatého rukávu, do kterého se nadchli všichni čtyři olympionici,“ přiblížil proces výběru art director soutěže a kanoista Tomáš Rak. „Dále nás zaujala kombinace dobré viditelnosti designu z dálky a drobných trojúhelníčků v národních barvách patrných zblízka. Návrh byl rozpracován opravdu detailně, což jej odlišilo od většiny ostatních prací, které také nesly národní barvy,“ doplnil Rak.


Bundošprajda pro Tokio


Souboje vodních slalomářů o olympijské medaile startují v Tokiu 25. července 2021. Na hry se nominovala česká čtveřice Jiří Prskavec, Tereza Fišerová, Kateřina Minařík Kudějová a Lukáš Rohan. „Teď už bude na nás, aby byl návrh v Tokiu vidět co nejvýš,“ uzavřel Prskavec, bronzový medailista z olympiády v Riu.