Čeští juniorští florbalisté obhájili v Brně titul mistrů světa

Ve finále světového šampionátu zvítězili čeští junioři v Brně nad Finskem 4:3 a po dvou letech jsou opět mistry světa. I když během 1. třetiny prohrávali 0:2, během utkání dokázali zápas otočit. Vítěznou branku vstřelil v 59 minutě útočník z elitní formace Matěj Čermák. Někteří hráči českého výběru včetně kapitána Filipa Formana přepsali hned několik rekordů individuálních statistik českých juniorů v historii.   

 

Finové udeřili hned ve čtvrté sekundě, když skóroval jeden z nejlepších hráčů na turnaji Alpo Laitila. Stejný hráč pak v 18. minutě proměnil hru v početní převaze při vyloučení českého útočníka Ondřeje Papouška. Finové byli aktivnější přibližně do 8. minuty, poté byli více na balonku Češi a zejména první útočná formace měla několik příležitostí ke skórování. 

Češi snížili na začátku druhé třetiny. Z hranice malého brankoviště se v přesilové hře prosadil jeden z hrdinů semifinálových nájezdů Matěj Havlas. Další velkou šanci měl v 10. minutě Šimon Stránský, samostatný únik ale nezakončil tak, jak si představoval. České naděje na obhajobu titulu držel skvělými zákroky brankář Tomáš Jurco.

Vyrovnání přišlo ve 43. minutě, kdy se prosadil nejlepší český střelec Matěj Pěnička. Do vedení pak poslal český tým obránce Bohumil Piskáček, když dorazil míček ležící na brankové čáře. Po pohledné kombinaci následně srovnal v 55. minutě Tatu Havula, 99 sekund před koncem základní části se však po krásné individuální akci Petra Majera trefil Matěj Čermák.

Po závěrečné siréně propukla v brněnské hale ohromná radost, svěřenci trenéra Jaroslava Berky se ihned běželi radovat k tribuně zaplněné českými fanoušky. 

Sestava Česka: Jurco (Hodík) – Kawulok, Malič, Piskáček, Punčochář, Čermák, Bachmaier, Dolejš – Pěnička, Forman (C), Matěj Čermák – Havlas, Hemerka, Stránský – Majer, Papoušek, Hanák – Burian, Klápa.

Zdroj: www.ceskyflorbal.cz

Foto: FB Český florbal