Čeští florbalisté se stali vicemistry světa, ve finále podlehli Švédům 3:9

Česká florbalová reprezentace skončila na mistrovství světa ve Švýcarsku na 2. místě. Jedná se o vyrovnání historicky nejlepšího výsledku mužské reprezentace na světovém šampionátu.

Finále se českému týmu nepovedlo. Švédové zvítězili v bitvě o zlato, obhájili titul mistrů světa a na čtrnáctém šampionátu vybojovali desáté zlato. Češi vyrovnali své dosavadní maximum a podruhé v historii berou stříbro. Na historické zlato z mistrovství světa budou čeští florbalisté čekat dál.

Před 11.254 diváky ve vyprodané Swiss Life Areně se střelecky prosadili Matyáš Šindler, Matěj Havlas a Matěj Jendrišák.

Češi rozšířili svou sbírku medailí na pět. Tým kouče Jaroslava Berky dokázal poprvé obhájit pozice na stupních vítězů po loňském bronzu v Helsinkách, který vybojoval pod Finem Petrim Kettunenem. Na druhé místo před 18 lety dosáhli Češi pod Zdeňkem Skružným v Curychu a Klotenu, kde ve finále podlehli také Švédům 4:6.

V základní sestavě českého týmu oproti sobotnímu semifinále se Švýcarskem (11:3) nahradil ve třetím útoku Martina Tokoše Jonáš Kreysa.

Tři Češi v Týmu turnaje

Poprvé v historii mistrovství světa byli do All-stars týmu vybráni tři Češi. Do nejlepší šestice turnaje se dostal brankář Lukáš Bauer, obránce Ondřej Němeček a útočník Marek Beneš.

MS florbalistů v Curychu a Winterthuru:

Finále:

Česko – Švédsko 3:9 (1:4, 0:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 20. Šindler (Havlas), 52. Havlas (Marek Beneš), 57. Jendrišák (Langer) – 8. Lundmark (Ahrén), 10. E. Johansson (J. Samuelsson), 14. Sankell (Nordgren), 17. E. Johansson (Ahrén), 25. Lundmark (J. Samuelsson), 36. Galante Carlström (Lundmark), 42. Nordgren (Sankell), 46. Haglund (Nordgren), 59. Galante Carlström (Ahrén). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:0, navíc Langer (ČR) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 11.254 (vyprodáno).

Česko: Bauer – Hemerka, Němeček, Punčochář, Rýpar, Kisugite, Šindler, Gruber – Marek Beneš, Langer, Havlas – Delong, F. Forman, M. Krbec – Kreysa, Jendrišák, Besta – Ondrušek, Tokoš. Trenér: Jaroslav Berka.

Foto: Facebook Český florbal