Český Goodwill 2018


  Slavnostní galavečer 6. ročníku Český Goodwill 2018(ČG) s mezinárodní účastí podnikatelů se konal v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Téměř dvě stovky hostů si také připomněli 100. výročí založení ČSR. ČG je prestižní ocenění pro firmy, kterých si lidé váží pro jejich odpovědný přístup k podnikání, morální kvality a poctivou práci. Cílem je upozornit širokou veřejnost na to, že podnikatelé jsou nositeli důležitých etických hodnot a morálních kvalit, které se ze společnosti stále více vytrácejí a je potřeba si je připomínat

 

Galavečera se zúčastnil Velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss, kulturní atašé Velvyslanectví USA v Praze Erik Black, a další významní představitelé veřejného života České i Slovenské republiky. Společně oslavili 100 let česko-slovenské státnosti a podnikatelských úspěchů. Průvodcem večera byl Jan Rosák, zpestřilo jej vstoupení Kvinteta Hudby Hradní stráže a PČR. Na úvod zazněla píseň Hoši od Zborova, kterou na počest českých legionářů složil Karel Hašler. Za uplynulých 5 let bylo nominováno 500 soutěžících, z nichž vzešlo 287 finalistů, oceněných bylo 63 firem. Hlasování veřejnosti se zúčastnilo 40227 lidí.

Letos odborná porota i široká veřejnost vybírali ze sedmi desítek podnikatelských příběhů, které se do finály dostaly z původních 163 došlých nominací.

 

V kategorii TRADICE zvítězila společnosti Barvy Framar Františka Martínka.

Jde o rodinnou firma, kterou v roce 1905 založil František Martínek. V roce 1919 nastoupil do firmy jako učeň syn František junior a stavební konjunktura po první světové válce zdvojnásobila objem výroby.  Vybudoval nový výrobní závod v pražských Modřanech a otevřel krám v Pařížské ulici. V březnu 1949 byla na firmu uvalena národní správa, zařízení továrny bylo sešrotováno a firma přestala existovat. Po sametové revoluci se jeho syn Jiří pustil do obnovy rodinné tradice V současnosti má firma 9 moderních tónovacích strojů, které namíchají tisíce různých odstínů barev, 7 000 registrovaných zákazníků,12 zaměstnanců a vyhlídku na skvělou budoucnost – pod vedením vnučky Moniky bude rodinná tradice pokračovat už ve čtvrté generaci. 

Druhé místo získaly Ateliéry Bárta Tomáše Bárty. Restaurátorská firma, která se kromě restaurování dřevěného mobiliáře a nábytku specializuje i na řezbářské práce a umělecké truhlářství.  Třetí byla Asociace Entente Florale CZ Drahomíry Kolmannové s projektem Má vlast cestami proměn. Každý rok na výstavě přibližuje návštěvníkům prostřednictvím fotografií a příběhů stav oprav různých staveb před rekonstrukcí a po ní.

Kategorii Inovace opanovala Firma BEZNOSKA, s.r.o.,

je ryze českým rodinným podnikem, která vyrábí implantáty, nástroje a operační pomůcky určené pro potřeby ortopedie a traumatologie. Stanislav Beznoska pracoval v POLDI SONP Kladno v dílně Chirurgie. V roce 1991 dílnu zprivatizoval a zúročil své dlouholeté zkušenosti. Nynější firma BEZNOSKA, s.r.o. působí po celé ČR i v zahraničí, jednatelem je Petr Milata, ml.

Na stříbrné příčce je NIRVANA SYSTEMS Pavla Březiny, je předním výrobcem vybavení pro motorový paragliding, který poskytuje také kompletní informační a poradenský servis. Firma původem ze Zlína dnes působí po celém světě.

Bronz získala firma Gappay s.r.o., založil ji Jiří Tichý v roce 1992, zabývá se výrobou a prodejem kynologických potřeb. Zástupci firmy působí na všech kontinentech světa, jedná se o cca 50 dealerů

 

Kategorii Partner vyhrál ředitel Přírodní školy František Tichý,

který je učitelem. Přírodní školu založil v roce 1993 jako alternativu k velkým státním gymnáziím. Hlavní filozofií je, aby škola byla plnohodnotným životem tady a teď, nikoli pouze přípravou na profesi v budoucnu. V roce 2012 byla Přírodní škola jako jediné gymnázium v ČR zařazena mezi nejinovativnější školy zemí OECD a od roku 2018 se stala Fakultní školou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Druhou příčku obsadila Dobromila Darnadyová   s firmou Epita-DD, která se specializuje na sortiment pro ženy po ablaci prsu. Nenabízí jen poradenství, ale i chápavý a individuální přístup. Třetí se umístil Shopsys s.r.o. Petra Svobody. Shopsys už 15 let staví přední české a slovenské e-shopy. Kromě technologického vývoje e-shopů na míru a jejich kontinuálního rozvoje pomáhá klientům v online prostředí uspět i díky marketingovým a dalším službám     

    Mecenášem ČG 2018 se stal Vladimír Zábranský

zakladatel PRVNÍ CHODSKÉ s.r.o. PRVNÍ CHODSKÁ s.r.o. je rodinná, ryze česká a úspěšná firma, která je na trhu již více než 25 let. Firma byla oceněna tituly Firma roku Plzeňského kraje, TOP odpovědná firma, European CSR Award. . Firma je zakladatelem Nadačního fondu Schody do života, který usnadňuje dětem z dětských domovů vstup do života Jednatel firmy, Vladimír Zábranský, získal za svoji angažovanost a projekt „Schody do života“ celostátní Cenu Ď (česká cena určená mecenášům a dobrodincům). Firma provozuje síť specializovaných prodejen střešních materiálů, která čítá 20 poboček po celé České republice. Patří mezi tři největší dodavatele střech v ČR.

 Porota dále udělila Zvláštní cenu firmě Vlček Basses.

Miroslav Vlček je přední český stavitel baskytar s více než 22letou zkušeností Veřejnost tradičně po celé září hlasovala v kategorii Osobnost, bylo přijato 15.774 platných hlasů. Nejvíce hlasů 3.741 dostal Robert Plicka, AK Plicka & Partner) Advokátní kancelář Roberta Plicky (AK-RP) poskytuje komplexní právní služby ve všech oblastech českého i unijního práva českým a zahraničním klientům. Zakladatel kanceláře, Robert Plicka, je předním českým advokátem specializujícím se mj. na trestní právo, transakční poradenství a oblast ochrany zvířat a životního prostředí. Druhý byl se 3.405 hlasů Stanislav Šťastný, První volnočasový EkoPark Liberec. EKOPark na ploše 5 000 m2 skýtá inspirativní prostředí pro aktivní i relaxační trávení volného času pro návštěvníky všech věkových kategorií. Tvůrce EKOParku Stanislav Šťastný je aktivní sportovec, majitel a jednatel společnosti SunGarden.cz s.r.o., která se již 20 let zabývá zahradní architekturou. Třetí s 1.638 hlasů byla Aneta Adamčíková zakladatelka Biorythme, nové značky přírodní kosmetiky. V říjnu 2016 otevřela e-shop, kromě deodorantů nabízí pleťové krémy a balzámy na rty. Letos vyrobí přes 30 000 kusů deodorantů. Vše přímo rukama samotné Anety, která stojí za všemi recepturami, výrobou, balením– stejně jako každý malý podnikatel. Všechny produkty jsou 100 % vegetariánské, netestované na zvířatech a bez konzervantů.

Nad transparentním průběhem projektu i letos dohlížela světově uznávaná certifikační autorita

TÜV SÜD Czech.


 

Záštitu projektu tradičně poskytla AMSP ČR, primátorka Hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a Velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss. Partnery ocenění jsou společnosti Lorika CZ, Etnetera, X Production, národní značka kvality KLASA.

Galavečer Český Goodwill 2018 se konal s finančním přispěním Středočeského kraje. Autorem projektu a organizátorem ocenění Český Goodwill je česká poradenská skupina HPCG (Hlavatý & Partners Consulting Group. Nominace zasílá široká veřejnost prostřednictvím online formuláře. Do ročníku 2019 je možné nominovat do 30. června 2019. Pro více informací navštivte www.cesky-goodwill.cz.  

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto-archiv ČG