Česká televize vyráží do boje o České lvy. Loňského vítěze i letošní nominované snímky uvidí diváci ve vysílání

Jména nových držitelů Českých lvů budou známa v sobotu 6. března 2021 , Česká televize svými projekty obsadila téměř všechny soutěžní kategorie. Slavnostní předání, které se uskuteční ve speciálním pandemickém režimu, uvede v přímém přenosu z pražského Rudolfina ve 20.10 hodin na programu ČT1. Večerem diváky provede Václav Kopta. Po skončení ceremoniálu bude následovat snímek režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, jenž loni zvítězil v devíti kategoriích. V souvislosti s největším národním filmovým kláním uvede ČT v březnu také dokumenty V síti, Můj otec Antonín Kratochvíl a drama Národní třída, vše v televizní premiéře.

Kategorie Nejlepší film

O sošku Českého lva v pořadí již osmadvacátého ročníku výročních cen letos usiluje celkem sedmadvacet titulů. V kategorii Nejlepší film bojuje pět snímků. Na všech se podílela Česká televize. Ta stojí i za pěti z celkových šesti TV počinů, které si konkurují v kategoriích Nejlepší televizní film nebo minisérie a Nejlepší televizní seriál. Televize veřejné služby se svými snímky kompletně obsadila také nominace v kategoriích nejlepší režie, nejlepší herec a herečka v hlavní i vedlejší roli, scénář, kamera, střih, hudba, zvuk, kostýmy a masky, scénografie a filmový plakát.

Kategorie nejlepší dokumentární film

O cenu za Nejlepší dokumentární film a Nejlepší herečku v hlavní roli se utká snímek z koprodukce České televize V síti, respektive jeho protagonistka Tereza Těžká. Historicky nejúspěšnější český dokument, který doposud vidělo přes půl milionu diváků a který otevřel důležitou debatu na celonárodní úrovni, již v lednu získal Cenu filmových fanoušků. Film mapující problematiku zneužívání nezletilých v prostředí internetu, mohou diváci v televizní premiéře zhlédnout ve středu 10. března 2021 od 20.10 hodin na Jedničce.

V síti
Vsíti

Můj otec Antonín Kratochvíl

V kategorii dokumentů se o Českého lva uchází také titul Můj otec Antonín Kratochvíl. Životní příběh slavného fotografa odhaluje snímek prostřednictvím jeho syna Michaela, také fotografa, který se však se svým otcem poprvé setkal až v dospělosti. „Ihned mě zaujal a zasáhl moment stojící v centru Antonínova života. Opuštění a znovushledání se se synem Michaelem. Řekla jsem si, že je možné vystavět napínavý a silně emocionální příběh o sbližování se syna s otcem, kdy film může působit i jako určitá terapie,“ říká režisérka Andrea Sedláčková. Dvojka snímek uvede v úterý 2. března od 21.00 hodin.

Můj otec Kratochvíl

 

Český lev – Ozvěny loňského ročníku

Minulý rok ovládlo České lvy ambiciózní dílo režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Snímek je adaptací románu polského autora Jerzy Kosińského vyprávějícím o malém chlapci putujícím během druhé světové války východoevropským venkovem. Filmové zpracování nakonec loni získalo devět sošek a diváci jej uvidí hned po přímém přenosu předávání letošních výročních cen České filmové a televizní akademie, tedy v sobotu 6. března od 22.20 hodin na prvním programu.

O týden později, v sobotu 13. března  2021 ve 21.20 hodin na ČT1, mohou diváci vidět drama režiséra Štěpána Altrichtera Národní třída, který jej natočil podle stejnojmenné novely Jaroslava Rudiše. Příběh o rváči přezdívaném Vandam loni bojoval hned ve třech kategoriích.

 

  • března – 21.00 – Můj otec Antonín Kratochvíl (ČT2)
  • března – 22.20 – Nabarvené ptáče (ČT1)
  • března – 20.10 – V síti (ČT1)
  • března – 21.20 – Národní třída (ČT2)

Více informací naleznete ZDE