Češi v akci OH 2020

Češi v akci OH 2020 – 3.8.2021

Rychlostní kanoistika:

Přestože zajeli osobní rekord, vysněné finále nevybojovali. Kanoisté Petr a Martin Fuksové v závodě na tisíc metrů na olympijských hrách v Tokiu obsadili desáté místo. Bratrské dvojici z Nymburka nebylo nic platné, že zajela v semifinále osobní rekord. Mezi osm nejlepších nepostoupila. Následně v bitvě o pořadí po špatném začátku čeští reprezentanti skvěle finišovali a cílem projeli desátí.

Kajakář Josef Dostál obsadil ve finále závodu na 1000 metrů na olympijských hrách v Tokiu páté místo a neobhájil stříbro z Ria de Janeiro. Z vítězství se radoval úřadující mistr světa Bálint Kopasz z Maďarska, druhý skončil jeho krajan Adam Varga a bronz vybojoval Fernando Pimenta z Portugalska. „Chtěl jsem zlato. Ale došly mi síly,“ hlesl v emotivní zpovědi.

ATLETIKA – oštěp:

Barbora Špotáková nebude mít možnost bojovat o svou čtvrtou olympijskou medaili v řadě. Kvalifikaci v Tokiu zahájila křížkem. V druhé sérii pak zaznamenala 60,52, a to byl také její nejdelší pokus. V tom třetím už nepřidala, když zapsala 57,44. K postupu do finále bylo třeba hodit o 42 centimetrů více a Špotáková obsadí 14. místo. Přesto byla z našeho oštěpařského tria nejlepší.

Nikola Ogrodníková kvalifikační limit nesplnila. Ve třetím pokusu poslala svoje náčiní do vzdálenosti 57,41 m, ve své skupině skončila sedmá a musí čekat, zda jí její nejlepší výkon ze druhé série (60,03 m) bude stačit na postup do finále.

Irena Gillarová. Po protrápené sezóně, kdy téměř nezávodila pro ni byla úspěchem už samotná účast pod pěti kruhy, a nakonec si nevedla špatně, když si posunula hodnotu sezónního maxima na 59.16.

Atletika: Česká Čtvrtkařka Lada Vondrová skončila ve svém rozběhu těsně třetí v osobním rekordu 51,14 sekundy a postoupila do semifinále.

 

ATLETIKA – 400 m:

Lada Vondrová odstartovala svou olympijskou premiéru v třetím rozběhu a až do posledních metrů bojovala v těsném doběhu o přímý postup s Jamajčankou Roneishou McGregorovou a Britkou Amou Pipi. Rozhodoval až foto-finiš, a ten hrál ve prospěch naší reprezentantky, když stejně jako McGregorová zaběhla 51,14, zatímco Pipiová byla o tři setiny pomalejší. Lada se raduje nejen z postupu do semifinále, ale také nového osobáku.

Druhá česká čtvrtkařka Barbora Malíková při prvním startu na velké seniorské soutěži v olympijské kvalifikaci neuspěla. V rozběhu skončila šestá v čase 52,83 sek. a do semifinále se nepodívá.

ATLETIKA – 200 m:

Jan Jirka dokončil svůj běh na dvoustovce na páté příčce, když za sebou nechal například slovenského rekordmana Jána Volka. V cíli však nebyl spokojen. Na postupové příčky výrazně ztrácel. Navíc po několika chvilkách přišla diskvalifikace za vyšlápnutí z dráhy a byl konec veškerým nadějím.

 

OH 2020 Tokio – výsledky českých atletů