Češi stále podceňují aktualizaci smlouvy o pojištění nemovitosti

Smlouvu o pojištění nemovitosti je třeba pravidelně aktualizovat. Pokud tak majitel nemovitosti neučiní, pak může čekat, že v případě škody mu bude pojišťovna krátit vyplacení plnění. Čeští zákazníci pojišťoven tomuto faktu bohužel stále nevěnují dostatek pozornosti.

 

Podle průzkumu společnosti Kalkulátor.cz z léta loňského roku uzavřelo 56 % majitelů pojištění nemovitosti.

Ani jedno pojištění domova neuzavřelo podle průzkumu 18 % lidí, nejčastěji šlo o ty, kteří mají základní vzdělání či mladé ve věkové kategorii do 29 let. Většina odpovídajících dbá na to, aby měli majetek pojištěný na jeho skutečnou hodnotu. Skoro pětina z nás aktualizuje pojistné smlouvy po dvou letech, 26 % po pěti letech a 30 % po delší době. Pojištění nemovitosti je účinnou ochranou proti škodám, které vzniknou kvůli živlům, případně působení vandalů a zlodějů. Pro jeho sjednání je důležitá hodnota domu, která byla v době sjednání smlouvy.

Tuto hodnotu stanovuje majitel nemovitosti sám, nikdo ho nekontroluje.

Je v jeho zájmu, aby určil co nejpřesnější hodnotu nemovitosti. Pokud tuto částku podhodnotíte a dojde ke škodě, pak vám pojišťovna zkrátí plnění. Platili jste totiž nižší pojistné, než jste měli, což pojišťovna zohlední při proplácení škody. Nedávná tornáda na Moravě bohužel ukázala, že mnoho nemovitostí zůstává stále podpojištěných. Likvidátoři pojišťoven se dokonce setkali s tím, že některé domy neměly desítky let aktualizovanou smlouvu a za zcela zničený dům tak měla pojišťovna vyplatit například jen milion korun. Za ten si pochopitelně nikdo nový dům nepostaví.

 

Ceny nemovitostí totiž raketově rostou.

Rozdíl během pár let může činit až několik milionů. Tyto ceny je třeba pravidelně sledovat a vzít je do úvahy vždy, když aktualizujete smlouvu na pojištění nemovitosti. Odborníci doporučují aktualizovat tuto smlouvu po dvou letech, nebo když měníte pojišťovnu, či smlouvu prodlužujete. Jak ušetřit na pojištění nemovitosti? Proveďte si na kalkulačce pojištění nemovitosti srovnání a vyberte to nejvýhodnější pojištění, které vás dostatečně ochrání před riziky, ale nabídne také příznivou cenu.

 

titulní ilustrační foto