Brno funkcionalistické, industriální a otevřené nejen díky Brno Open House

Brno je unikátním místem s autentickou atmosférou a v oblasti architektury je známé především tou funkcionalistickou. Ta i letos městem rezonuje a k ní se přidává architektura industriální. V roce 2020 oslaví 90 let od své dostavby vila Tugendhat a připomeneme si 150 let od narození významného architekta a brněnského rodáka Adolfa Loose. TIC BRNO připravil projekt Brno INdustrial a spolu se Spolkem Kultura & Management pořádá v Brně již potřetí architektonický festival Open House Brno.

Brno funkcionalistické

Brno je ve světě známé především svou funkcionalistickou architekturou v čele s vilou Tugendhat. Narodil se zde Adolf Loos a působili Ernst Wiesner a Bohuslav Fuchs. Všem těmto architektům se letos věnuje TIC BRNO v tištěných průvodcích do kapsy, které jsou či v brzké době budou k dispozici na infocentrech. „Architekturu považujeme za jednu z hlavních komunikačních linek a na přípravě průvodců spolupracujeme s těmi nejlepšími v jednotlivých olastech. Na tu funkcionalistickou jsme nemohli vybrat nikoho jiného než BAM – Brněnský architektonický manuál, který je průvodcem nejen po brněnském funkcionalismu. Po Loosovi, Wiesnerovi a Fuchsovi budou následovat dvě brožurky obecnější, věnující se moderní a současné architektuře.  A již tradičně zveme také na vyhlídkovou jízdu minibusem za funkcionalistickými památkami,“ popisuje Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Brno industriální

TIC BRNO letos doplňuje téma brněnské architektury o industriální linku – zkoumá fungující i zaniklé industriální stavby, příběhy slavných rodin a také současné kreativní průmysly. Město Brno stálo totiž téměř tři sta let v čele světového textilního průmyslu. „Z tohoto období nám zbylo několik budov, několik příběhů, které v roce 2020 představíme. Téma pojmeme rozmanitěji a kromě historie textilního průmyslu navážeme současností, kreativními průmysly a průmyslovými stavbami v Brně, které nám denně pomáhají v plynulém fungování města,“ popisuje nový projekt Brno INdustrial Janulíková.  

České země patřily k těm nejprůmyslovějším v Evropě. V Brně nenajdete žádné doly, hutě či železárny, přesto město stálo v čele světového průmyslu téměř tři století. V čele textilního průmyslu. Díky jeho budování a rozvoji Brno vzkvétalo a stala se z něj kulturní metropole s unikátní architekturou. Přelomové události 20. století pozici města i jeho tvář významně poznamenaly, všechna vlákna ale zpřetrhat nedokázaly. Do dnešní doby tak v Brně zůstaly některé klíčové průmyslové stavby a především silné příběhy rodin, které slávu Brna budovaly. Na tomto základě v posledních letech vyrůstají úspěšné kreativní průmysly. Čerpají z bohaté historie a inspirují se současnou uvolněnou atmosférou, která v Brně panuje.

Open house brno-2020- -mosilana foto Martina Petřiková

Pojem Industrial ze své definice označuje nejen všechny průmyslové památky a brownfields, ale také veškerou kulturní a estetickou zkušenost s touto tematikou spojenou. Brno INdustrial, za kterým stojí TIC BRNO spolu s partnery, v roce 2020 představí město přesně touto optikou. Nabídne mix historických souvislostí, průmyslových památek a fungujících staveb, příběhů i současného kreativního dění. Prozkoumáte díky němu Brno od podzemí až po komíny a od zakladatelů textilního průmyslu až po současné módní značky. Již nyní se můžete projít stezkou Poznejte moravský Manchester nebo si Moravský Manchester zahrát jako poznávací hru. V tisku je průvodce Designový kousek z Brna, ve kterém mimo současného textilu najdete třeba i doplňky, v plánu jsou přednášky, komentované prohlídky, vyhlídková jízda na téma Paláce průmyslové aristokracie, tematické tiskoviny včetně autentického průvodce TO JE BRNO III., otevření Industriální stezky u řeky Svitavy nebo revitalizace či otevření nových prostor brněnského podzemí.

Brno funkcionalisticke městské lázně Zabrdovice- foto Martina Petříková

Open House Brno 2020

Výraznou industriální linku bude mít také letošní ročník festivalu Open House Brno. Tento architektonický festival poslední dubnový víkend již potřetí zpřístupní lidem stavby a místa, která jsou jim běžně zavřená, a ta známá ukáže jinak, než je lidé znají.

Loni festival nabídl 70 míst a zaznamenal bezmála 20 tisíc návštěv. Letos bude pozornost věnována mimo jiné právě průmyslovým objektům a technickým památkám. Festival otevře útroby industriálních staveb a areálů, například historicky hodnotnou parní elektrárnu Mahenova divadla v ulici Vlhká nebo Starou huť“ u Adamova, která bude nejvzdálenější a zřejmě i nejstarší lokací.