Brácha byl pro mě v závodě klíčový člověk, chválil Mathias Vacek po republikovém titulu staršího sourozence

Mathias Vacek o víkendu ovládl poprvé v kariéře mistrovství republiky v silničním závodě, když zvládl závěrečný sprint. “Nečekal jsem, že bych takhle dokázal zašpurtovat. Jsem rád, že konečně ukážeme dres pro mistra republiky na pořádných závodech ve World Tour," radoval se Mathias bezprostředně po dojezdu.

Čerstvě jednadvacetiletý Mathias neměl ve slovenských Tlmačích, kde se jelo společné mistrovství republiky se Slováky, oproti některým konkurentům k dispozici týmové kolegy. Mohl se ale spolehnout na pomoc o necelé dva roky staršího bratra Karla, který letos ukázal své kvality na legendárním Giro d'Italia.

“Brácha byl pro mě dneska klíčový člověk. Pokrýval hodně nástupů a snažil se i odjet, takže týmy měly s ním co dělat. V závěru mi to dost pomohlo, protože byli všichni unavení a já je dokázal přešpurtovat,” vyprávěl už s odstupem času Mathias.

“V posledním kole jsem věděl, že závod půjde do špurtu, protože tým ATT měl vepředu osm lidí. Šetřil jsem se a v závěrečných 500 metrech jsem byl na dobré pozici. V závěrečné zatáčce jsem byl první a pak už to vyšlo s docela pěkným náskokem,” popsal Mathias poslední metry více než 200 kilometrového závodu.

Před závodem byly role obou bratrů rozděleny jasně.

“Vzhledem k profilu trati bylo jasné, že udělám všechno pro to, aby Mates ušetřil co nejvíce sil. Před závodem jsme si řekli, jaké budeme mít úkoly a oba jsme je splnili. Ve finále jsem se ještě snažil ujet, aby to měli soupeři ještě těší a vyplatilo se to,” vysvětlil Karel, který je nejsilnější v kopcích. Slíbil něco mladší Mathias staršímu bratrovi za pomoc? “Já to dělám, protože je můj brácha.
Není to o tom, že bychom si museli navzájem něco dávat. Od malička to máme tak, že je samozřejmostí si navzájem pomáhat,” pokračoval Karel.

Mathias je za pomoc vděčný i vzhledem k tomu, že je z prvodivizního týmu Trek-Segafredo (od 1.7. Lidl-Trek) zvyklý na prvotřídní servis. “Bez lidí okolo sebe to jednoduché není. Ale věděl jsem, jaké to bude,” řekl Mathias s tím, že mu během mistrovství republiky pomohl i tým CK Příbram Fany.

“Každopádně vyhrát republiku je pro mě motivací do dalších závodů. Teď si budu užívat dres na mezinárodní scéně a snad s ním zajedu nějaké pěkné výsledky,” dodal Mathias.