Biodiverzita v Zoo Ostrava: Plody jabloní jako potrava pro ptáky

Jabloně jsou nejčastěji pěstovaným ovocem v mírném pásu. Zatímco botanických druhů jabloní je jen několik desítek, vypěstováno z nich bylo okolo 10 000 nejrůznějších odrůd a kultivarů. Jedno však mají všechny jabloně společné – v zimním období jsou jejich plody oblíbenou potravou ptáků, zejména drozdovitých pěvců, brkoslavů, ale i dalších druhů.



Jedním z původních botanických druhů pocházejících z Japonska je i keřovitá jabloň Sargentova, jejíž plody by si každý spletl s třešněmi.

Kultivar této jablůňky roste i v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava nedaleko výběhu Čitván. Červená minijablíčka lákají v průběhu zimy celou řadu ptačích obyvatel žijících volně v areálu.

„Video zachycuje při hostině v zoo nejen typické druhy pro zimní období, jakými jsou kos černý, drozd kvíčala, pěnkava obecná, nýbrž i zástupce tažných druhů, kteří se čas od času pokoušejí u nás přezimovat – špačka obecného,“ popisuje Otakar Závalský, ornitolog a koordinátor biodiverzitních opatření v Zoo Ostrava.

Vedle jabloní se všechny uvedené ptačí druhy živí i plody dalších dřevin (hloh, hlohyně, růže šípková, jmelí, jeřáb, hlošinka, skalník, blýskavka, bez či dřín).

„V naší zoo se snažíme tyto užitečné plodonosné keře a stromy pravidelně vysazovat, aby tak pomohly ptákům přečkat nejtěžší období roku,“ dodává Otakar Závalský.

Foto : autor Enrico Gombala