BIO MED KVĚTOVÝ nevyhověl jakostním požadavkům -byla mu proto odebrána značka Regionální potravina

O značku Regionální potravina přišel BIO MED KVĚTOVÝ odvýrobce Ing. Dušana Michálka z Kyselky na Karlovarsku. Důvodem odebrání značky je vysoký obsah nepovoleného množství látky hydroxymethylfurfural (HMF)

Státní zemědělský intervenční fond obdržel podnět od spotřebitele, na základě kterého Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu u výrobce a zjistila pochybení. Povolená hodnota HMF vmedu je nejvýše 40 mg/kg, u uvedeného produktu laboratorní rozbor prokázal více než dvojnásobek povoleného množství (88,7 mg/ kg). Výrobek nesmí být uváděn na trh abyla nařízena likvidace této šarže

Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu. V čerstvém medu setéměř nevyskytuje. Jeho obsah se zvyšuje při rostoucí době skladování, zahříváním nad 60°C, nevhodném zacházení při zpracování a distribuci nebo při přídavku invertního cukru

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které získávajíjen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA nebo Regionální potravina, obrátit na infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět se předává dozorovým orgánům kprošetření a ihned se řeší. Státní zemědělský intervenční fond chce zajistit, aby vportfoliu oceněných výrobků byly skutečně jen ty, u kterých je na prvním místě kvalita

titulní ilustrační foto