Bilance středeční noční bouřky – 20 000 m3 poničeného dřeva

Po středeční noční bouři je zejména v západních Krkonoších vážně poškozena řada lesních porostů. Množství turistických stezek a cyklotras v této části Krkonošského národního parku je v současnosti neprůchodná. Pracovníci Správy KRNAP aktuálně zjišťují rozsah polomů, které podle prvních odhadů budou dosahovat 20 tisíc metrů kubických. Prosíme proto, abyste návštěvníci dbali zvýšené opatrnosti, nevstupovali do zasažených lokalit a při pohybu v lese se vyvarovali pohybu pod nahnutými či zavěšenými stromy.

 

„Takto soustředěné poškození lesa jsme v Krkonoších neměli od roku 2007, kdy se přes hory přehnal orkán Kyrill,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park. „Rozsah škod právě zjišťujeme. Plánujeme k tomu použít i naše drony. Naši piloti dnes ráno poškozenou oblast nalétli a díky záběrům, které z dronu pořídili jsme schopni velmi přesně spočítat rozsah škod, zasaženou plochu a počet popadaných stromů. To nám mnohem efektivněji pomůže organizovat práce na likvidaci této kalamity,“ upřesnil Jansa.

Odhadované množství poničeného dřeva odpovídá asi 20 % každoročních těžeb v KRNAP.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap