Běžné příčiny zimních nehod: Co způsobuje nejvíce havárií?

Zimní období je náročné i pro zkušené motoristy, protože pravděpodobnost vzniku nehody se zvyšuje až patnáctkrát. A statistiky bohužel tuto smutnou skutečnost potvrzují. Začátečníci a sváteční řidiči by tedy měli být obzvlášť opatrní, následky totiž mohou být fatální.

Právě v zimních měsících je tedy obzvláště důležité mít sjednané kvalitní povinné ručení, které pokryje případné škody, které byste mohli způsobit ostatním účastníkům nehody, a to v plné výši. Nejvýhodnější nabídku vám pomůže spočítat kalkulačka povinného ručení

Nejdůležitější je ale samozřejmě autonehodám předcházet. Na co si dát největší pozor? To si povíme v následujícím článku.

1. Rychlá jízda

Podle statistik je i v zimních měsících hlavním problémem příliš rychlá jízda. Povrch vozovky je většinou kluzký a viditelnost špatná, stačí tedy nešťastná náhoda nebo okamžik nepozornosti a rychle ztratíte nad vozidlem kontrolu. Při mírném sněžení se proto doporučuje zpomalit zhruba o 10 %, a pokud sněží hustě, měli byste rychlost snížit až o třetinu. Závodit na zledovatělých a zasněžených silnicích se opravdu nevyplácí. 

2. Omezená viditelnost

Velké komplikace může způsobit zhoršená viditelnost, která je v zimě druhou nejčastější příčinou dopravních nehod. Průzkumy ukazují, že kromě námrazy, sněhových bouří a husté mlhy se spousta řidičů obává také řízení za šera a za tmy. 

Jestliže vyjet musíte, je dobré nástrahy počasí nepodceňovat a předem se na ně připravit. Včas zkontrolujte stav stěračů a pořiďte si smetáček a škrabku na led. Zamrzlá okna pak nezapomeňte před jízdou důkladně očistit zvenku i zevnitř. Silnou vrstvu ledu ze skel a zrcátek odstraní speciální rozmrazovač.

3. Bezpečný odstup od ostatních aut

Pozor také na dostatečnou vzdálenost. Známé pravidlo dvou sekund totiž na sněhu a ledu přestává platit a ideální je udržovat si přibližně šestisekundový odstup. Spíše než složité počítání ale stačí používat selský rozum. Pokud přece jen k havárii dojde, škodu by mělo pokrýt povinné ručení. Podrobný návod, jak si tento typ pojištění sjednat najdete v tomto článku.

4. Nepozornost při řízení vozidla

Spousta řidičů stále telefonuje za volantem bez použití handsfree nebo nerušeně konverzuje se spolucestujícími. Právě to ale odvádí jejich pozornost a může vést k vážným dopravním nehodám. Raději se tedy soustřeďte na jízdu a všechno ostatní nechte na později. Většina rodinných i pracovních záležitostí určitě pár minut počká, a pokud jedete daleko, telefony můžete vyřídit během přestávek – ty byste zejména během dlouhých cest neměli vynechávat. 

5. Alkohol za volantem

Alkohol za volant nepatří, a to ani o svátcích nebo při jiných výjimečných událostech. Celých 8 % Čechů ale přiznává, že má v tomto období zkušenost s řízením v podnapilém stavu. Pokud k nim patříte i vy, zkuste se zamyslet, jestli vám za to takové riskování stojí a příště si raději vezměte taxíka. Případně se můžete domluvit, že někdo z vaší party nebude pít a při další akci se zase vystřídáte.