Běžecké hvězdy chystají na Volkswagen Maratonu Praha útok na rekord

Obsazení Volkswagen Maratonu Praha, který se koná 8. května, naznačuje útok na rekord závodu. Na start na Staroměstské náměstí se postaví například Keňan Emmanuel Saina či Etiopan Ayele Abshero, favoritkami na vítězství mezi ženami jsou Keňanka Nancy Jelagat Meto a Etiopanka Azmera Gebru Hagos. K aspirantům na domácí triumf patří Jiří Homoláč a Marcela Joglová. Nepůjde však pouze o vítězství mezi jednotlivci. O napětí do posledních chvil se postará nové týmové pojetí závodu Battle of the Teams. „Jsme rádi, že se nám opět podařilo do Prahy přivést elitní běžce, diváci se mohou těšit na velké výkony,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Bývalí šampioni i hvězdy budoucnosti.

Startovní listina Volkswagen Maratonu Praha, jedné z nejprestižnějších sportovních akcí pořádaných v České republice, je plná zajímavých jmen. Vítěz maratonu z Buenos Aires z roku 2018 Keňan Emmanuel Saina má na svém kontě čas 2:05:02, Etiopan Ayele Abshero dokonce dokázal trať dlouhou 42,195 km zaběhnout před deseti lety při výhře v Dubaji za 2:04:23. Takový čas by oběma hravě stačil na dosavadní nejlepší výkon dosažený v české metropoli (2:05:39).

A očekávat se dá také atakování ženského rekordu (2:19:46). Výkonnostně nejblíž k němu má Keňanka Nancy Jelagat Meto, která loni opanovala závod ve Valencii časem 2:19:31. Největší soupeřkou by jí měla být Azmera Gebru Hagos. Etiopská vytrvalkyně vybojovala na maratonu v Paříži v roce 2019 druhé místo, třetí skončila ve stejné sezoně v Amsterodamu, kde docílila osobního maxima 2:20:48.

Pro vítěze individuálních kategorií jsou připraveny prize money 12 500 USD, za překonání světového rekordu 100 000 USD.

Ovšem dalším zajímavým bonusem pro profesionály může být také triumf v Battle of The Teams. Volkswagen Maraton Praha totiž nabídne unikátní týmové pojetí závodu, kde k výsledku může pomoc úplně každý. Každý ze šesti týmů (Volkswagen, ČEZ Group, Mattoni, Birell, adidas Runners a Generali Česká pojišťovna) bude mít čtyři elitní běžce a zbytek doplní tisíce nadšenců. Pro vítězný tým je připravena odměna 30 000 USD, která bude rozdělena rovným dílem mezi všechny profesionální sportovce.

 

Rozdělení běžců do Battle of The Teams

 

  • Team Volkswagen: Ayele Abshero, Risper Chebet, Vít Pavlišta, Lucy Cheruiyot (bench runners: Edwin Kosgei, Workneh Serbessa)
  • Team Mattoni: Emmanuel Saina, Sintayehu Hailemichael, Nicolaï Saké, Tigist Gebeyahu (bench runners: Sofiya Chegen, Hiribo Share)
  • Team ČEZ Group: Yuma Hattori, Azmera Hagos, Jiří Homoláč, (bench runners: Bekelech Borecha, Dulce Félix, Jose Gonzalez)
  • Team Birell: Nobert Kigen, Nancy Meto, Benjamin Fletcher, Marcela Joglová, (bench runners: Birho Gidey, Bontu Gada)
  • Team adidas Runners: Malene Meyer, Jan Pernica, Julien Lebreton, Philipp Baar, (bench runners: Mohamed Oueslati, Adrien Le Cornec)
  • Team Generali: Kelkile Woldaregay, Purity Changwony, Edward Goddard, (bench runners: Yitayal Zerihun, Waganesh Amare, Geoffrey Yegon)

  •          RunCzech pořádá běžecké akce v několika městech napříč Českou republikou.
  •          S projektem Napoli Running pořádá běžecké v Itálii a má kanceláře v Japonsku a v Číně.
  •          Prague International Marathon spol. s.r.o. („PIM“) byl založen v roce 1995 Carlem Capalbem, prezidentem organizačního výboru. Cílem bylo zorganizovat v Praze mezinárodní maraton na světové úrovni.
  •          Za celou historii RunCzech se RunCzech akcí zúčastnilo téměř 1,2 milionů běžců. V roce 2019 jsme přivítali v cíli 120 000 z nich a to ze 131 různých zemí.
  •          ALL RUNNERS ARE BEAUTIFUL je náš způsob, jak v běžeckém světě přivítat opravdu každého.
  •          RunCzech běžecká liga a SuperHalfs motivují hobby běžce. Na podporu evropských elitních atletů vznikla EuroHeroes Challenge. RunCzech Racing podporuje mladé atlety, komunitní vazby a sportovní výkony. Osm světových rekordů a 150x na stupních vítězů.
  •          V roce 2021 RunCzech představil unikátní běžeckou novinku The Battle of the Teams. „Vyrovnaný týmový souboj profesionálních maratonců, rovnoměrné a spravedlivé rozdělení týmů podle osobních rekordů jednotlivých běžců, každý tým může zvítězit“.
  •          RunCzech si za svou historii připsal 10 světových rekordů.
  •          Pro ty nejmenší a školou povinné máme Bambini Run, rodinné běhy a Juniorský maraton.
  •          Na certifikovaných trasách můžete s FreeRun běhat bezpečně po celé České republice.
  •          V našem Running Mallu se můžete setkávat s běžci z celého světa.·