Bez ambicí na medaili by nemělo smysl závodit, říká Vacek před mistrovstvím světa

Elitní český cyklista Mathias Vacek, který se letos stal mistrem republiky v silničním závodě, by o nejvyšší příčky rád zabojoval i na nadcházejícím mistrovství světa ve Skotsku. “Už jsem říkal, že na všechny závody jezdím s mentalitou vyhrát, jinak bych nebyl závodník. S jiným mentálním nastavením by nemělo smysl do Glasgow jet,” říká Vacek.

 

Čerstvě jednadvacetiletý Vacek má ale za sebou nedávný pád v závodě Tour de Wallonie.

“Bylo to nepříjemné, ještě mám jizvy, ale na druhou stranu už jsou skoro zahojené, takže se nebojím, že by mě pád měl na MS nějak limitovat,” ujišťuje český reprezentant.

Vacek navíc o víkendu absolvoval jednodenní závod ve španělském San Sebastianu. “To jsem bral tréninkově, abych nevypadl z rytmu. Věřím, že to bude na MS v pohodě. Už se na to těším,” pokračuje jezdec, který oproti minulým ročníkům pojede letos v elitní kategorii.

 

A co říká Vacek na trať, na které bude závodit třeba i s Tadejem Pogačarem?

“Jde o okruh ve městě, na kterém je 46 zatáček, takže je těžké z obrázků poznat, jaké to bude. Navíc trať je hodně technická, takže si ji musím nejdříve projet, abych zjistil detaily,” vysvětluje Vacek.

“Konkurence bude tvrdá, protože v Glasgow budou všichni favorité a nejlepší závodníci na světě. Uvědomuju si, že to bude těžké a bude potřeba i trochu štěstí, bez kterého se v jednodenním závodě a kor na MS neobejdete,” říká Vacek, který minulý rok bral stříbro z MS v závodě do 23 let.

“Pokud mi všechno sedne, tak věřím, že mám kondici na to, abych bojoval o medaile,” dodává sebevědomě mladý český jezdec, který jezdí za elitní tým Lidl-Trek.

 

Další informace o Mistrovství světa v cyklistice 2023

Zdroj : Sportegy