Až opadá listí z dubu v Ypsilonce

 První premiérou sezony 2022/23 byla ve Studiu Ypsilon na začátku prosince inscenace pro celou rodinu Až opadá listí z dubu. Komediální příběh z oblíbené knihy Jana Wericha Fimfárum upravil pro divadlo i režíroval Jan Večeřa.

Kniha pohádek pro malé i velké děti vyšla v nakladatelství Československý spisovatel v roce 1960. Tehdy vycházely knihy ve čtvrtek a stály se na ně fronty. Na tuto knihu jsem stál dokonce v Československém spisovateli na Národní třídě dvakrát. Jednou na vlastní nákup knihy a podruhé na podpisy autora Jana Wericha a ilustrátora Jiřího Trnky.

 

Děj hry Příběh o tom, jak si sedlák Čupera musel projít peklem při cestě za „nepitím“.

Jak je ve Werichově díle zvykem, hrdinovu nápravu sledujeme s laskavým pohledem, nadhledem a smyslem pro humor. A jak je v Ypsilonce zvykem hodně se při tom muzicíruje. Sedlák Čupera hodně pil až propil krávy, koně, zadlužil statek. Měl hezkou ženu Julinku, která mu kolikrát říkala, aby se rozhodl mezi ní a kořalkou. Nic nepomáhalo.  Až potkal čerta, který slíbil pomoc, ale ne zadarmo. Čupera nabídl půl úrody, čert ale znal pohádku, jak si sedlák vzal z obilí vrchní polovinu a z brambor a řepy si vzal spodní polovinu a čertovi dal vrchní polovinu-nať. Tak se upsal, že dá to, o čem neví, že je doma. Čert si pro upsané přijede na prapodivném tvoru, ale Čupera přijede ještě na podivnější žebračce Pompadůrce, která je pomazaná medem a vyválená v peří. Tím se jeho závazek ruší. Čupera ale po čase zase všechno propil. Znovu požádá čerta, aby ho odnaučil pít. Projde peklem a upíše svou duši čertu. Navrhne aťsi čert přijde pro duši až opadá listí z dubu. To ale opadá až vypučí na jaře nové. Čert ze zlosti listí rval, a tak jsou dubové listy oďobané.

Herci a tvůrci V hlavní roli Čupery je výborný Miroslav Novotný, jeho ženu Julinku dobře ztvárnila Veronika Soumarová. Lenka Š. Loubalová se velmi dobře zhostila své dvojrole vypravěčka a hostinské.

Pompadůrku skvěle zahrála Renáta Rychlá. Své dvojrole velmi dobře zahráli i Kryštof Mende-čert-1.soused a Jan Bradáč-Eda pamatovák a 2. soused.

Jak je v Ypsilonce zvykem hodně se muzicíruje, hudba Jana Bradáče hezky podbarvuje celé představení. Povedené jsou i kostýmy a scéna Ondřeje Zichy.

Výborná inscenace, která potěší svým laskavým pohledem a humorem nejen malé diváky ale i jejich rodiče. Představení je bez přestávky a trvá 1 hodinu 15 minut.

 

Jaromír a Věra Hamplovi    

Foto: archiv Ypsilonky