Anketa Zlatý volant zveřejňuje finalisty všech sportovních kategorií

43.ročník motoristické ankety Zlatý volant zná své finalisty. V každé ze sedmi tradičních sportovních kategoriích zveřejňuje tři nejlepší závodníky, z nichž si pohár Zlatého volantu odnese pouze jeden. Pořadí zůstává v tuto chvíli tajné. O své výhře se vítězové dozvědí teprve v průběhu galavečera Zlatého volantu, který se odehraje již za týden – 6. února v prostoru Cubex v Praze.

Spousta jmen se na předních příčkách ankety objevuje každoročně. Výsledky však rozhodně nejsou stále stejné. V některých kategoriích došlo k překvapivým změnám. S miskami vah také několikrát zahýbaly hlasy veřejnosti,”prozrazuje za pořadatele Jana Svobodová z agentury Pozitif.

Rally a maratony

V kategorii Rally a maratony se do první trojky probojoval Filip Mareš, o kterém se mluví jako o jedné z nadějí české rally. Mareš má ze sezóny 2019 na kontě vítězství v jednom z tuzemských závodů, je také držitelem juniorského titulu mistra Evropy. Dalším ze tří nejlepších je nepřekvapivě Jan Kopecký, držitel celkem jedenácti Zlatých volantů a obhájce vítězství z loňského ročníku. Kopecký se popáté v řadě stal mistrem ČR v rally a z mistrovství světa v kategorii WRC-2 si odnesl celkově pátou příčku. Třetím do party je Martin Prokop, který skončil šestý na Rally Dakar.

Závody na okruzích

Závody na okruzích mají mezi nominovanými Josefa Krále, který se zaměřuje na vytrvalostní závody, z nichž některé, třeba dvanáctihodinovku v Brně, vyhrál. Do první trojky se dostal také několikanásobný vítěz této kategorie z posledních let, nejlepší český závodník v tahači, Adam Lacko, který má na kontě třetí místo v evropském šampionátu tahačů. Trojici uzavírá Filip Salaquarda, který reprezentuje české barvy v prestižní německé sérii ADAC GT Masters.

Zlatý volant logo

Autokros a rallycross

V kategorii Autokros a rallycross nejvíce bodovali tito tři závodníci. Radek Jordák, který skončil druhý v evropském šampionátu v kategorii Superbuggy. Jakub Kubíček, vítěz mistrovství ČR v kategorii Superbuggy, který byl v evropském šampionátu pátý. Třetím je vítěz dvou předchozích ročníků Zlatého volantu Petr Nikodém. Nikodémovi, který jezdí v kategorii Buggy 1600, se v loňském roce podařilo získat celkově druhou příčku v evropském šampionátu.

Petr Nikodém

Závody do vrchu

V Závodech do vrchu aspiruje na vítězství Miloš Beneš, který má z uplynulé sezony na kontě celkové vítězství v mistroství České republiky. Dalším nominovaným je Marek Rybníček, který skončil v celkovém hodnocení MČR třetí, vyhrál Divizi 2 a v evropském šampionátu skončil desátý. Třetím adeptem je obhájce loňského vítězství v anketě Lukáš Vojáček, který si v roce 2019 připsal vítězství v evropském šampionátu v kategorii 1.

Motokáry

Několik nových jmen se objevilo v Motokárách. Prvním nominovaným je loňský vítěz MČR v kategorii KZ-2 Dominik Javůrek. Jeho abecedním následovníkem je Adam Kowalski, který zaznamenal největší úspěchy v Itálii, kde získal titul tamního šampiona. Trojici uzavírá Jakub Talaš, loňský vicemistr ČR, který zaznamenal úspěchy také na Slovensku a v Německu.

Motorky

Své finalisty má také anketa tá řídítka pro motocyklové závodníky. Zde dostali od odborné poroty a od veřejnosti nejvíc bodů tito závodníci. Karel Hanika, který koncem roku stanul na stupních vítězů osmihodinovky v malajském Sepangu a za zmínku rozhodně stojí také nový traťový rekord, který zajel na mosteckém autodromu v rámci závodu Alpe Adria. Stálicí Zlatých řídítek je v posledních letech další okruhový závodník Jakub Kornfeil, který před několika dny oznámil konec závodnické kariéry. Šestadvacetiletý Kornfeil získal ve třídě Moto3 v mistrovství světa silničních motocyklů celkově 14. místo.  Motorkářskou trojici uzavírá Filip Salač, dnes už jediný Čech v MS. Ten si v kategorii Moto3 připsal v loňském roce 32 bodů a skončil na celkově 23. místě.

Sedmero sportovních kategorií uzavírá čistě dámská soutěž o Cenu Elišky Junkové. Zde na vítězství aspirují: Vytrvalostní závodnice Gabriela Jílková, která závodila třeba na dvanáctihodinovce v Brně a která byla ve výběru Formule W pro ženy. Další nominovanou je Gabriela Novotná, která se v loňském roce zúčastnila Rally Dakar a závod úspěšně dokončila. Trojici dam uzavírá Sandra Pokorná, rally závodnice a vítězka českého Dámského poháru v rally.

V kategorii Motoristická událost roku jsou nominovány akce. Barum Czech Rally Zlín, Grand Prix MotoGP v Brně a motoristická akce Legendy.

Cena za Motorku roku připadne jednomu ze strojů: Aprilia RSV 4 1100RF, BMW S 1000 RR nebo KTM 790 Adventure R.

Sportovní auto roku má mezi nominovanými auta Audi RS 7, Ford GT Carbon series 2019 a Toyota GR Supra.

Stránky pořadatele akce